Legyen vége a vérontásnak!

 

Ferenc pápa felhívásával összhangban a katolikusok és általában a keresztények állhatatosan imádkoznak a békéért. Nekünk is csatlakoznunk kell kérésükhöz, már csak azért is, mert az ukrán polgárháború az egész világ békéjét veszélyezteti.

 

Broniszlav Bernadszkij, odessza–szimferopoli katolikus püspök május 6-án délután szentmisét mutatott be székesegyházában. Beszédében arra buzdította híveit és minden városlakót, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és ne engedjenek semmiféle provokációnak. Az ukrajnai és külföldi politikai erőktől pedig azt kérte, hogy sokszorozzák meg erőfeszítéseiket a béke érdekében és az erőszak megállításáért. A nemzetközi közösség gyakoroljon nagyobb politikai és gazdasági nyomást azokra, akik fenntartják az erőszakot, pénzelik a provokátorokat, és fegyverekhez juttatják őket.


 

Az odesszai görögkatolikus püspök is hangsúlyozta, hogy fájdalommal és aggodalommal tekint a városban kialakult helyzetre. Úgy fogalmazott: könyörögve kéri a szemben álló feleket, a biztonsági szerveket, az ukrán kormányt, valamint a régió politikai erőit és mozgalmait, hogy állítsák meg a vérontást, előzzék meg a feszültség és az erőszak további elharapózását. Mindenkit arra buzdított, hogy békés eszközökkel küzdjön a polgári jogokért, és erősítse meg a demokrácia alapjául szolgáló erkölcsi értékeket.

 

A május 4-i szentmiséken Odessza és a Krím-félsziget valamennyi plébániáján imádkoztak azokért, akik életüket vesztették a május 2-i tragikus események során. Mint ismeretes, a szeparatista lázadók megszállták a szakszervezetek székházát, amelyet ellenfeleik rájuk gyújtottak. A tűzben több tucat ember vesztette életét, és negyvennyolcan eltűntek.

 

Lembergben (Lviv) valamennyi egyház részt vett azon az ökumenikus összejövetelen, amelyen Ukrajna békéjéért imádkoztak. Szvjatoszlav Sevcsuk kijev–halicsi görögkatolikus nagyérsek, aki Kanadában tartózkodik, így nyilatkozott: „Egyházunk mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a május 25-i elnökválasztáson, és arra adja szavazatát, aki egységben tudja és akarja tartani az országot.” Kirill moszkvai ortodox pátriárka, aki támogatja azt a putyini orosz tervet, hogy Ukrajna egy nyugati, egy keleti és egy déli tartományból álló szövetségi állammá váljék, május 4-én a fegyverek letételére szólított fel, és elítélte mindazokat, akik az erőszakot előbbre valónak tartják, mint a párbeszédet. Arra kérte a szemben álló feleket, hogy újítsák meg az erkölcsi és keresztény értékekbe vetett hitüket. „Meggyőződésem, hogy ezek az értékek segíthetnek most is a béke és az igazságosság megteremtésében, melyek nélkül az ország jövője elképzelhetetlen” – fogalmazott az egyházfő.

 

A negyvenhatmilliós népességű Ukrajna 1793-tól orosz, illetve osztrák fennhatóság alatt állt, csupán 1917-től 1922-ig volt független állam, illetve 1991 óta. Keleti része nagyrészt orosz nemzetiségű, ám Nyugat-Ukrajnában ötmillió görögkatolikus él, akik Európához tartozónak érzik magukat. Az ország a szovjet múlt és a nagy korrupció miatt is erősen ki van szolgáltatva az orosz gazdaságnak, valamint a neoliberális Nemzetközi Valutaalapnak. Minden okunk megvan arra, hogy könyörögjünk értük az Úrhoz.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .