Legyen öröm az iskolakezdés!

Fotó: Merényi Zita

 

Minden évben sok a gyermek, aki megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi meg a tanévet. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti ilyenkor, és kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára, vagy nem fizeti be a szolgáltatóktól érkezett számlákat azért, hogy az iskolai költségeket fedezni tudja. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést, így súlyos terhet jelent számukra a részletek törlesztése, a megélhetés szempontjából fontos egyéb költségek kifizetése pedig bizonytalanná válik.
Az anyagi hátrányok, az éhezés, a nélkülözés, az eszközök hiánya jelentősen befolyásolhatja a diákokat a tanulás során. A szegénység miatt kialakuló szégyenérzet és önbizalomhiány, a szegényes megjelenés, a megfelelő iskolai tanszerek és eszközök hiánya, a rendszertelen és nem minőségi étkezés mind hatással vannak a tanulásra és arra is, hogyan érzi magát a gyermek a közösségben. Ezért nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon igyekezzünk csökkenteni azokat a hátrányokat, amelyek a szegény családok gyermekeit érintik.
Az akciót ismertetve Écsy Gábor elmondta, hogy – bár a nyári szünidő még javában tart – sok szülő már most azon gondolkodik, mennyibe fog kerülni a tanévkezdés, és vajon hogyan tudja majd előteremteni a szükséges forrásokat. A legnagyobb kérdés, hogy a szerény anyagi lehetőségek között élő családok tudják-e, illetve miből tudják finanszírozni a gyerekek iskolába indítását, és mi mindent kell majd nélkülözniük azért, hogy a többletkiadásokat fedezni tudják. „A Katolikus Karitász abban szeretne segíteni, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel induljon az iskolába” – hangsúlyozta a szervezet vezetője.
Mint Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, a 16 egyházmegyében 800 csoport és 10 ezer önkéntes segíti a segélyszervezet munkáját. Ez az akció is több mint adományozás: a szeretetüket is odaajándékozzák a családoknak, ezért a csoportok általában agapéval egybekötött kis ünnepségen adják át az iskolaszereket. Sok esetben személyesen keresik föl a rászorulókat, ezzel is kifejezve, hogy van hová fordulniuk a nehézségekkel küzdőknek. A Váci Egyházmegyében 113 csoport 900 önkéntese készíti el az iskolakezdési csomagokat.
Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz? Az 1356-os adományvonal hívásával – egy hívás 500 forint támogatást jelent –, illetve online adományozással a szervezet honlapján – www.karitasz.hu – keresztül.
A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat, „Iskolakezdés” megnevezéssel: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008.
A karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, tornafelszereléseket és a diákok számára szükséges taneszközöket.
És vajon mennyit érnek az adományaink? Egy hívás egy színesceruza-készletet, tíz hívás egy iskolatáskát, míg ezer hívás száz gyermek támogatását segítheti. 25 millió forintból ötezer iskolás támogatása valósulhat meg.
Az adományoknak a rászorulókhoz való eljuttatására, a tanszerek átadására augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban kerül sor.
A Katolikus Karitász a külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak: iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre.
A szervezet iskolakezdési akciója 2019. augusztus 1-jétől szeptember 15-éig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.
Écsy Gábor és Fieszl Csaba mindenkit arra buzdított, hogy adományaikkal segítsék a rászoruló családokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .