Légy te a beteg szíve
Fotó: Pécsi egyházmegye

 

A Pécsi egyházmegye turisztikai létesítményeiben évente több mint százhúsz-ezer látogató fordul meg. Az ott dolgozók fontosnak tartják, hogy minél felkészültebbek legyenek, és szükség esetén akár életet is mentsenek. Március 22-én ezért elsősegélynyújtó-tanfolyamon vettek részt a Dóm-kőtárban.
„Légy te a beteg szíve, míg megérkezik a mentő” – ez volt a mottója a tanfolyamnak, amelyen a Pécsi egyházmegye turisztikai intézményeinek munkatársai vettek részt, hogy elsajátítsák az újraélesztés és a helyes szívmasszázs technikáját a „Te vagy a hős” elnevezésű program során.
Szomorú tény, hogy Magyarországon évente húsz-huszonötezer, azaz naponta átlagosan hetven ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. A hirtelen szívhalál látható és érzékelhető jel nélkül okoz azonnali szívmegállást. A keringés leállásával a légzés is kimarad, és csupán négy perc alatt elhal az agy. Ez azonban megelőzhető a helyes újraélesztési technika alkalmazásával. Ha a mentő kiérkezéséig fenntartható a keringés, akár a tízszeresére növelhető az az időtartam, amit a beteg szervi károsodás nélkül túlélhet.
A hirtelen szívleállás idősebb korban koszorúér-betegség, infarktus vagy más szívelégtelenség miatt jelentkezhet, fiatalkorban pedig veleszületett szívhiba miatt alakulhat ki, ám előfordulásában külső tényezők is szerepet játszhatnak. A magasabb hőmérséklet ugyanúgy lehet a baj okozója, mint az egészségtelen életmód.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..