Látogathatók a megsérült templomok

A másik komolyabban megsérült templom a XVIII. században épült cserháthalápi, a templomdombot ugyanis alaposan megmozgatta a földrengés. Itt a repedések kijavításán túl a szerkezet megerősítésére, a vízelvezetés megoldására és ezek érdekében teljes felújítási terv készítésére lesz szükség, tudta meg a plébános Simon Péter főépítésztől, miután együtt szemrevételezték a károkat. A legsürgetőbb teendő az, hogy a sok helyütt meglazult vakolatot, ahol szükséges, leverjék.


Mindkét templom biztonságos. A plébános, akit sokan kérdezgettek, hogy mehetnek-e misére, nem kell-e veszélytől tartani, igyekezett mindenkit megnyugtatni, mivel alaptalanok a félelmek. A híradók néhol szenzációhajhász jelentései alapján a környék lakosai körében az a tévképzet alakult ki, hogy a templomok életveszélyessé váltak, noha szerencsére a gondok csupán esztétikai jellegűek.

 

Vagyóczky József öt községet lát el, Cserhátsurányon és Cserháthalápon kívül Herencsényt, Terényt és Szandát. Herencsény középkori eredetű temploma is műemlék, ezt azonban nem károsította meg a földrengés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..