Látogatás a NATO-nál

 A delegáció tagja volt Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Farkas András, a Magyar–Izraeli Társaság alelnöke, Czagány Gábor református teológus, egyetemi lelkész, Zakar Péter történész, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dékánja és Tóth László biztonságpolitikai szakértő, a Gerhardus Intézet igazgatója.

A látogatók megismerkedhettek a NATO szervezeti felépítésével és döntéshozó mechanizmusaival. Választ kaphattak arra a kérdésre is, hogy mely alapelvek mentén és milyen módszerekkel keresi a megoldást a nemzetközi szervezet a világban felmerülő biztonságpolitikai kihívásokra.


 

A beszélgetések során megfogalmazódott, milyen nagy a jelentősége a NATO és a különböző civilszervezetek, illetve egyházak közötti együttműködésnek, amely végső soron mindig egy egész társadalmat szolgáló közös célok megvalósítása érdekében jön létre. Szót ejtettek arról is, hogy a valaha egyetlen közös érdek mentén létrejött szövetség tagjainak mára meglehetősen különbözőek a törekvéseik. Ez akár gyengíthetné is a NATO-t, ha nem lennének olyan közös értékek, amelyeket egyre tudatosabban kell megfogalmazni. Ilyenek például a valódi emberi jogok, az emberi méltóság, a hazaszeretet, a közösségek vagy a nemzetek közötti szolidaritás. Ezeket az egyetemes értékeket az egyházak többsége, de a keresztény történelmi egyházak mindenképpen kiemelt hangsúllyal igyekeznek képviselni.

–cz–

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .