Latin-Amerika katolikusai

A XX. század első felében véres egyházüldözés sújtotta Mexikót. A Vatikánnal való diplomáciai kapcsolat húsz évvel ezelőtti felvétele azt jelezte, hogy az ország kormányzata egyre inkább tudatára ébredt a mexikói kereszténység építő erejének.
XVI. Benedek pápa Mexikóban nagyon aktív egyházzal, nagy hagyományokkal és vallásossággal találkozik majd – mondja Ruben Gomez Salazar érsek, a Latin-amerikai Püspöki Tanács (CELAM) alelnöke. A pápa azonban jól tudja, hogy Dél-Amerika a szegénységgel és a kábítószer-kereskedelem erőszakával küzd, ezért különösen a béke és az újraevangelizáció programját hirdeti majd. A fiatal nemzedék hitre találása és hitben való megerősödése ugyancsak fontos cél.A mexikói látogatás csúcspontja március 25-én, vasárnap délelőtt (a mi időszámításunk szerint 18 órakor) a leonei Bicentenario parkban bemutatott szentmise lesz, amelynek során a pápa az egész földrész katolikus egyházához intézi üzenetét.
Március 26-án Kubába érkezik. A visszavonult, súlyos beteg Fidel Castro Kubájába, a szegény és még mindig marxista diktatúrát szenvedő karibi szigetországba. Látogatásának közvetlen és hivatalos oka az, hogy négyszáz éve találták meg El Cobre zarándokhelyen a Virgen de la Caridad (a cobrei Szeretet Szüze) kegyszobrát.

A kubai főpásztorok azt várják a pápától, hogy megerősíti az ország „keresztény gyökereit”. Hétszáznegyvenkilenc kubai ellenzéki emberi jogi aktivista pedig nyílt levélben azt kérte tőle, hogy beszédeiben tegye szóvá a diktatúra jogsértéseit.
A kubai egyház Jaime Ortega havannai bíboros érsekkel az élen határozott magatartásával nemcsak a hívő nép bizalmát nyerte el, hanem a hatalom szemében is bír bizonyos tekintéllyel. Nyíltan, következetesen küzd a bebörtönzött ellenzékiek szabadságáért. A Damas de Blanco (asszonyok fehérben) mozgalmát, a bebörtönzött ellenzékiek feleségeit is támogatja. (A közelmúltban harminc asszonyt tartóztattak le.) Az egyház ügyét olyan kezdeményezések is segítik, mint egy bencés konvent alapítása 2008-ban. Havanna belvárosában újabban idegenforgalmi táblák mutatják az utat a műemlék templomokhoz és kolostorokhoz. A kubai egyház pedig a jövőbe vezető utat igyekszik mutatni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .