Lábra állás

 

Emberfeletti küzdelmét, új élete felépítésének folyamatát Tamás Wormser, a magyar származású kanadai rendező örökítette meg a Lépések című dokumentumfilmben. A negyvenöt perces alkotás megmutatja, milyen is volt az út, amelyen Jacques protézissel és tétova léptekkel újra elindult a színpad felé. A visszatérés azonban nem csupán visszakapaszkodást jelentett. Poulin-Denis valóban hazatért a tánc világába, és sajátos nyelvet dolgozott ki, amelyben összemosódnak a tánc, a zene és a színház határai. Előadásainak középpontjában az ember sebezhetőségében rejlő erő áll.


 

A kanadai táncos, aki egyben zeneszerző, koreográfus és rendező is, 2009-ben létrehozta a Grand Poney társulatot, amelynek műsorával bejárta a világot. 2004-ben elnyerte a San Franciscó-i Isadora Duncan Dance Award, 2009-ben pedig a Saskatoon Area Theater Award díjakat.

Egy interjúban így vallott önmagáról: „Rájöttem, hogy a lábam elvesztése csak egy azok közül a dolgok közül, amelyek hátrányt jelentenek az életemben. Mindannyiunknak vannak valamiféle gyengeségeink, amelyek ugyanúgy lehetnek az erősségeink is.”

Jacque Poulin-Denis előadásait megtalálhatjuk különböző videomegosztó csatornákon is. Az egyik igencsak szívbemarkoló, a Cible de Dieu, vagyis az Isten célja címet viseli, amelyben a tánc nyelvén beszél arról, mit jelent szó szerint és átvitt értelemben: felkelni a földről.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .