Kutatás és tehetségtámogatás a Pázmányon

Több éven át három kiemelt terület képezi majd a projekt alapját, amelyek a bionika, „Európa a nagyvilágban”, illetve „Kormányzás és közjó” témában kapcsolódnak az Európai Unió tudományos és technológiai céljaihoz, valamint az Új Széchenyi Terv húzóágazataihoz. A magyar, tudományos fokozattal rendelkező kutatók megbecsülése jelenleg nem megfelelő, de most lehetőség nyílik arra, hogy nemzetközi siker, s ezzel elismert életpálya várja őket. Magyarország pedig az unió számára kulcsfontosságú kutatási tevékenységekkel bekapcsolódhat az európai innovációs folyamatokba.


Orvos-biológiai képalkotó eljárások, protézisek és más rehabilitációs eszközök; emberi jogok és az európai jogi kultúra nemzetközi hatása; európai identitás; „jó kormányzás”; közigazgatás-fejlesztés témákban is indul a projekt. Nem titkolt cél, hogy a munkában részt vevők a gazdasági válság nemzetközileg aktuális kihívásaira is válaszokat keressenek. Az eredmények hozzáférhetőek lesznek az esélyegyenlőségi csoportok számára is, de különösen fontosak lehetnek a fogyatékkal élőknek és a beteg embereknek. Műhelyeinek fejlesztésére, a tudományos utánpótlás-nevelésre, tehetségtámogató programjának megvalósítására szintén támogatást nyert az egyetem az Új Széchenyi Terv Tudományos képzési műhelyek támogatása című pályázatán. A projektben az Információs Technológiai Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Hittudományi Kar, a Jog- és Államtudományi Kar vesznek részt, valamint hat doktori iskola és három tudományos diákkör. A több területet átölelő fejlesztés célja, hogy a tehetséges fiatalok egyetemi tanulmányaik során kibontakoztathassák tudományos fejlődésüket, elindítsák kutatói karrierjüket, és kiépítsék szakmai kapcsolatrendszerüket. A projekt lényege a felsorolt műhelyek önálló tevékenységének és együttműködésének fejlesztése az emberközpontú kutatás jegyében. Az egyetem fontosnak tartja a komplex látásmód kialakítását, valamint a tudományágak közötti gyümölcsöző együttműködés megvalósítását. Szuromi Szabolcs rektor szerint a pályázat elnyerése bizonyította, hogy az intézmény már rendelkezik azokkal a kondíciókkal, amelyeknek a XXI. századi egyetemeket világviszonylatban jellemezniük kell. Roska Tamás egyetemi tanár úgy véli, a Pázmány a multidiszciplináris szemlélet erősítésére törekszik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .