Kút a gyónási titok vértanújának

A gyöngyösi kolostor házfőnöke, Kárpáti Kázmér (képünkön) tájékoztatása szerint a könyvtári rész mellett a pályázati pénzből a középkori épületegyüttes egyéb értékei is megújultak. „A kulturális és vallási turizmus mai igényeinek megfelelő fejlesztésekbe kezdünk. Célunk a gyöngyösi ferencesek történetének, lelkiségének, kulturális értékeinek korszerű bemutatása” – nyilatkozta a házfőnök.

Megszépült a kolostor kerengője, ahol gyógynövénykertet alakítottak ki, és díszkutat emeltek Kiss Szaléz ferences vértanú emlékére, akinek boldoggá avatása folyamatban van. „A szerzetest többek között azzal vádolták meg 1946-ban, hogy a kútba rejtette a fegyvereket, amelyekkel a kommunista államhatalom megdöntését tervezte” – mondta el a házfőnök. A gyöngyössolymosi kőből készült kútkáván egy kovácsoltvas építmény nyugszik, melynek csúcsán egy stilizált, lefelé fordított Szent Korona látható, amelyet, ha megtörténik a boldoggá avatás, a talpára állítanak majd. A szerzetest rendtársai a gyónási titok szentjének tartják, hiszen magyar és orosz vallatói a legkegyetlenebb kínzásokkal sem tudták megtörni, és nem árulta el a gyóntatószékben hallottakat. Ezért is bír különleges jelentőséggel, hogy a felújítási munkálatok során a templom két pillérében egy-egy, korábban elfalazott gyóntatófülkére bukkantak. A barokk korból származó hasonló leletről a szakembereknek sincs tudomásuk. A most befejeződött munkálatok másik nagy újdonsága a sekrestyeszekrény restaurálása során megtalált, a fal és a szekrény közé hatvan éve elrejtett historia domus, amely az ötvenes évek elején itt élő szerzetesek életének eseményeit naplószerűen örökíti meg.

Megújult a gótikus sekrestye, benne a hatalmas barokk sekrestyeszekrénnyel, felújították a szentély barokk stallumait, valamint az annak idején titokban ide temetett kuruc vezér, Vak Bottyán emlékhelyét is.

A restaurálások mellett több helyen akadálymentesítést végeztek, és a templom első padjaiba különleges hangosítást szereltek be a nagyothalló hívők részére.

Ferences Sajtóközpont /Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .