Külhoni hírek

A hetedik–tizenkettedik osztályba járó diákok számára meghirdetett verseny április 21-én, csütörtökön délután ünnepi megnyitóval kezdődött a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök és Kovács Sándor katolikus főesperes egy­aránt a hit és a tudomány összekapcsolására, erkölcsi tartásra, emberségre biztatta a diákokat.
Április 22-én, pénteken délelőtt zajlott le a diákok szentírásismeretét felmérő verseny. Pontot vesztett, akinek helyesírása vagy fogalmazása nem volt megfelelő.
– Ez a verseny az ökumené jegyében zajlik; a fő cél nem annyira a versengés, a megmérettetés, hanem az ismerkedés. Egymásra vagyunk utalva erdélyi magyarok, nem húzhatunk százfelé éppen a vallás nevében – hangsúlyozta Bogos Mária Hargita megyei tanfel­ügyelő. Hozzátette: sikerült elérni, hogy a római katolikus tantárgyverseny is a minisztérium által elismert, pontot szerző rendezvény lett – ezt a következő hétvégén Csíkszeredában tartják –, így a katolikus diákok ott adhatnak számot a saját hitükre vonatkozó ismereteikről. Az ökumenikus olimpián a Szentírás ismeretén van a hangsúly.
Nagy Gabriella, az oktatási minisztérium tanácsosa, a verseny ügyvezető elnöke elmondta, hogy a versenyt meg fogják nyitni a világi osztályokban tanuló diákok számára is.
A pénteki nap a Saul fia vetítésével, majd a filmben szereplő Molnár Levente színművésszel való beszélgetéssel zárult.
Az eredményhirdetés április 23-án, szombaton volt.

Forrás: Bodó Márta/Vasárnap

Elhalasztott ítélethirdetés

A román kulturális minisztérium kérésére a gyulafehérvári táblabíróság elhalasztotta az ítélethirdetést a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaadása ügyében – tette közzé április 26-án az Agerpres román hírügynökség.
A táblabíróságnak abban a perben kellett volna ítéletet hirdetnie, amelyben a Gyula­fehérvári római katolikus főegyházmegye a visszaszolgáltatást elutasító bizottsági határozat érvénytelenítését kérte. A táblabíróság korábban elfogadta a kulturális minisztérium perbe való beavatkozásra irányuló kérését.
Potyó Ferenc, a Batthyáneum visszaszolgáltatásáért pereskedő érsekség általános helynöke az MTI-nek cáfolta, hogy a halasztás peren kívüli megállapodásra utalna. Március óta semmilyen kapcsolatuk nincsen a minisztériummal, hangsúlyozta. Akkor Vlad Alexandrescu kulturális miniszter az érsekségen tett látogatása során felvetette, hogy az állam és az egyház közösen keresse a megoldást a Batthyáneum felújítására.
„Az volt az álláspontunk, hogy nem zárkózunk el az együttműködéstől, sőt szükségünk is lesz erre, de a kiindulási pont az lenne, hogy állítsák vissza az államosítás előtti állapotot, amikor az egyház volt a könyvtár tulajdonosa. Ebből a tulajdonosi pozícióból tudunk majd méltányosan tárgyalni az együttműködésről” – jelentette ki Potyó.
A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól. A hatvanötezer kötetes, ezerhatszázötven középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust huszonötmillió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Német­országba szállították.
A román államot 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében. A román kormány alárendeltségében működő restitúciós bizottság tavaly szeptemberben elutasította a Batthyáneum visszaszolgáltatását. Ezt a döntést támadta meg az egyház a bíróságon.
Április elején egy liberális szenátor Vlad Alexandrescu miniszter leváltására szólította fel a miniszterelnököt, mert úgy véli, hogy a miniszter nem a román állam érdekeit képviselte, amikor egyezkedni próbált a Batthyáneumról. A miniszter a parlamenti bizottsági meghallgatáson elmondta: ötmillió euróig terjedő összeget fordíthatnának az Európai Unió forrásaiból az épület felújítására, de ezt lehetetlenné teszi a tulajdonjogról szóló, tizennyolc éve tartó pereskedés. Az épület és a gyűjtemény érdekét szolgálná, ha lezárulna a jogvita, tette hozzá.
A könyvtárat a román kommunista állam vette el az egyháztól, és a rendszerváltozás utáni kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva mindeddig nem szolgáltatták vissza. A püspök 1798-as végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a páratlan értékű gyűjteményt. A román politikai elit úgy véli, hogy Erdély provincia jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára.

Forrás: MTI

Amerikai magyar lelkipásztor kitüntetése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Skerl Alfonz atyának. A kitüntetést a testület nevében Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök, az MKPK külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős püspöke adta át április 28-án East Chicagóban.
Cserháti Ferenc püspök hálaadó szentmisét mutatott be az East Chicagó-i Szentháromság-templomban, a templom átadásának száztizedik évfordulója, valamint a kitüntetett atya negyvenöt éves East Chicagó-i plébánosi szolgálata és pappá szentelésének hatvanegyedik évfordulója alkalmából. Ez a szentmise Fonzi atya ünnepélyes búcsúzása is volt őszi nyugdíjba vonulása előtt. Lelkipásztori szolgálatát azonban tovább folytatja mint kórházi lelkész a hammondi Szent Margit ferences kórházban.
Alfonz atyát kulturális munkásságának elismeréseként 2015 augusztusában a magyar állam a Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetésben részesítette.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .