A külföldön élő magyar görögkatolikusokért

Fotó: Kovács Máté

 

A programon részt vett Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is.
„Történelmi eseménynek lehetünk részesei, hiszen Londonban ma van először magyar nyelvű görögkatolikus szent liturgia” – mondta szentbeszédében Kocsis Fülöp metropolita a londoni ukrán gö­rög­ka­to­likus székesegyházban. A találkozón harminc magyar ajkú hívő vett részt.
Az utóbbi évtized kivándorlási hulláma miatt sok görögkatolikus él és dolgozik a szigetországban. Londonban nemigen tartanak magyar nyelvű liturgiát.
Jaczkó Sándor budapesti helynök mostantól havonta találkozik a londoni görög­ka­to­li­ku­sok­kal és vezet szent liturgiát. A kezdeményezést az egyházi vezetők előre egyeztették az illetékes főpásztorokkal. Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek és Hlib Lonchina, a londoni Szent Család ukrán görögkatolikus egyházmegye püspöke egyaránt támogatták azt.

Forrás: Görögkatolikus Metropólia

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .