Krisztust szolgálják embertársaikban

A szertartást követően éves közgyűlésüket tartották a templomban. A kamilliánus rendet Lellis-i Szent Kamill (1550- 1614) alapította, hogy a betegekért, a haldoklókért fáradozzanak mint lelkigondozók és ápolók. A szerzetesrend harmadrendjeként működik a Magyar Kamilliánus Családok Társasága egyesület. Szabályzatukat II. János Pál pápa hagyta jóvá, és XVI. Benedek ezt megerősítette, sőt, kiegészítette a misszióra vonatkozóan is. Negyvennégy országban több mint négyezer laikus kamilliánus él és tevékenykedik. Magyarországon Győrtől Záhonyig találkozhatunk velük. Szolgálják a betegeket, a fogyatékosokat, a mozgássérülteket, és ott állnak a haldoklók mellett. Magyarországon 1995. július 16-a óta működnek hivatalosan. A szerzetesek úgynevezett kamilliánus családokat szerveznek, amelyeknek tagjai a lelkipásztorokkal együttműködve segítik azok munkáját. A kamilliánus családok munkálkodása ugyanakkor nemcsak a rászorulókkal való foglalkozásban lehet eredményes, hanem Szent Kamill szellemiségének népszerűsítésében is: vagyis a figyelmes és tevékeny felebaráti szeretet gyakorlásával egyúttal evangelizálnak is.

A szentmisére az ország több pontjáról is érkeztek tagok. Egyikük, a nyíregyházi Morauszki Andrásné karitász munkája mellett dolgozik a kamilliánus családban, de pár éve megalapították a Teréz anya Egyesületet is, hogy a nővérek munkájához hasonlóan dolgozhassanak ők is, Magyarország keleti részén, ahol különösen sok a rászoruló, szegény ember. A közgyűlésre tízen jöttek Nyíregyházáról, öt felnőtt és öt gyermek. Morauszki Andrásné fontosnak tartja, hogy a fiatalokat is bevonja a munkába, hiszen a segítőknek utánpótlásra is szükségük van. Hangsúlyozta, a gyerekeknek is meg kell érteniük, hogy embertársaikat segítve Krisztust szolgálják. Az ünnepi szentmisét Varjú Imre kanonok, a Mátyás-templom plébánosa mondta, aki a kamilliánus családok elnöke. Szentbeszédében arra emlékeztette a megjelenteket, hogy a kamilliánus rend és a családok története, sorsfordító pillanatai mind egy-egy nagy Mária-ünnephez kötődnek, s figyelmeztetett, hogy a haldoklók mellett, a halál csendjében vigasztalóként állhat Mária, aki kéréseinket akkor is meghallgatja.

A magyar szerzetesközösség vezetője, Anton Gots is jelen volt az egyesület közgyűlésén, illetve konccelebrált a szentmisén. Tőle tudtam meg, hogy Kárpátalján és Erdélyben is több száz tagja van már a kamilliánus családoknak, Szlovákiában is szépen fejlődik a csoportok száma, s hogy Magyarországon ötven családban közel hétszázhatvan tag segíti a betegeket, a sérülteket, a szegénységben élőket. Amikor az elmúlt egy év eredményeiről kérdeztem Anton Gots atyát, mosolyogva válaszolta: dolgoztunk, többen lettünk, s remélem lelkileg is jobbak vagyunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .