Krisztus szeretete sürget minket is

Eszmények nélkül nem élhetünk mi, pedagógusok, fontos, hogy úgy gondoljon ránk a gyermek, hogy becsületességben példát mutatunk neki” – mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézetben pedagógusok részére szervezett, Szent Pál apostol útja című, december 13-i konferencián. Pál szenvedélyes ember volt, belső tűz hevítette, ezért lett a népek apostola. Megtérése sajátos kinyilatkoztatás volt. Meghatározó damaszkuszi élménye befolyásolta további életét. Jézussal való találkozása után bement a városba, ami ez esetben az „egyházat” jelenti. Itt kapott eligazítást. Damaszkuszban találkozott az első keresztényekkel, majd Arábiába kellett menekülnie, ahol három évig csendben készült – mintegy lelkigyakorlaton volt -, gondolkodott, imádkozott és elmélkedett. Az itt kialakult, Istenre vonatkozó gondolatrendszer a teológiai eszmélkedés forrása lett.

A kegyelmet követi a cselekedet. Isten kegyelme megközelít, s az ember hisz benne. A hit képesít arra, hogy megtegyük Isten akaratát. Ha „a magam módján" hiszek, akkor senki sem lesz kíváncsi rá. Együtt mutatjuk fel a keresztény hit lényegét. Főleg ma fontos ez, amikor mindenki könnyen „alapíthat” egyházat – fogalmazta meg Bábel Balázs. Pál apostol életének fő témája a meghalt és feltámadt Krisztus. A mai ember nem ismeri el a bűnt, de az érdekli, mi lesz a halál után. Értelmes- e élni vagy sem?

„Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?” – ezt a kérdést tegye fel mindenki, és akkor Isten oda fogja állítani őt, ahová kell – fejezte be előadását az érsek. Az előadás után a Legkedvesebb bibliai történetem című rajzpályázat díjainak kiosztása és a 2008. évi pedagóguspályázatok díjkiosztása következett. Majd vetített képes beszámolót nézhettek meg a résztvevők a Szent Pál apostol nyomában Görögországban tett zarándokútról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .