„Krisztus szeretete sürget minket”

Az ünnepi összejövetelnek a Budapesti Szent Benedek Általános Iskola és Kéttanítási Nyelvű Gimnázium adott otthont, ahol szinte minden teremben programok voltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  A bencés gimnázium dísztermének fala kicsinek bizonyult arra, hogy az összes apostoli munkát felvonultathassa, így itt csupán a papképzésről, a mozgalom egyetemeiről, a médiában teljesített szolgálatairól, illetve a missziós tevékenységről láthattunk hatalmas plakátokon összefoglalókat. A folyosókon a magyarországi apostoli munkák kaptak helyet, mint például az erdélyi, illetve kárpátaljai missziók, az óvodáskorúak csoportjai és a kamaszok korosztályát felölelő programok, valamint a „Família” (amely házaspároknak ad lelki és missziós feladatokat) programjai kaptak helyet. Talán itthon is egyre ismertebbé válik a Mission is Possible program, amellyel először a 2007-es városmisszió során találkozhattunk, valamint a vándorevangélium, amely a plébániák családjait szeretné egyrészt magán a családon belül megerősíteni, másrészt a vándorevangélium- körökben a családok a plébániák életében is erős köteléket alkothatnak. Az idei év fő témája a házasság szentsége volt, amelynek keretében George Elsbett, a Krisztus Légiója Kongregáció szerzetese tartotta az első előadást. „A házasságot Jézus emelte szentséggé. Nem csupán egy láthatatlan dolog, hanem látható jel is: Krisztus szeretetét jeleníti meg az egyház és minden ember iránt. Ennek a feltétel nélküli, felelős és a teljes önátadásban beteljesedő szeretetnek kell, hogy a tükörképe legyen a házasság. A házastárs a kegyelem közvetítőjévé válik, olyan erőforrássá, amely segít megélni mindazt, ami szerint élni kellene” – mondta George atya.

Szentségi házasságról beszélt Benkóczy Szabolcs és felesége, Rita, akik bioetikát végeztek Rómában, a Regnum Christi egyetemén, a Regina Apostolorumon. A harmadik előadást ezen a napon Cliff Ermatinger légiós pap tartotta, aki II. János Pál A test teológiája című előadását foglalta össze: „A család olyan, mint a Szentháromság, annak képmása. A férfi és nő közötti egység arra hivatott, hogy Istent utánozza. Nem valami piszkos dolog, és nem is egy puszta időtöltés, hanem szent és tiszta. Az egyház ezért óvja olyan nagy gonddal azt, ami ennyire szent, és szent benne a szexualitás is, amit szintén védenie kell. A tiszta embernek minden tiszta – írja Szent Pál Titusznak.” Ünnepi szentmisével fejeződött be a Családi és Ifjúsági Találkozó. A Lehel téri Szent Margit-templomban a légiós atyák közül Laurence Merta és John Simoneau koncelebráltak. A szentbeszédben John atya újra emlékeztette a jelenlévőket a mozgalom karizmájára, a szeretetre és annak három nagy veszélyére: a sértődésre, a félelemre és a passzivitásra. Ezek azért is nagyon károsak, mert megakadályozzák a tevékeny és autentikus szeretet kibontakozását, amely az egyház tagjainak fontos küldetése a mai világban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .