Krisztus szava a világnak

 

A kalocsai Török Lajos és felesége házas hétvégés tapasztalataikról beszéltek. Ők 2004-ben csatlakoztak e mozgalomhoz. A kecskeméti Hortobágyi Tibor és felesége a Schönstadt lelkiségi mozgalom lényegét ismertették, és bemutatták a Parázs pasztorációs központot, ahol hitoktatással, ifjúság- és családpasztorációval is foglalkoznak. Vetítéses előadást tartottak a novemberi egyházmegyei családi napról, amelyen négyszáznegyvenen vettek részt. A program a más egyházmegyékből érkezők bemutatkozásával, illetve tapasztalatcserével zárult.


 

Másnap, a reggeli szentmise után az országos találkozó résztvevői meghallgathatták Bábel Balázs érsek előadását. Evangelizáció a szekularizációban – a főpásztor szerint ma ez a keresztények, a keresztény családok legfőbb feladata. A kalocsa–kecskeméti érsek beszédében ismertette az elvilágiasodás tüneteit, a „gondtalan”, gondolattalan fogyasztóvá válás következményeit. Minden nagy ideológia szertefoszlott, nincsenek kapaszkodók, sokan azt sem tudják, mi az a keresztény eszmény. Mint ahogyan a plázák törzsközönsége sem tudja már, milyen az igazi bor, az igazi tej. Semmi sem készteti őket arra, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzanak – mondta a főpásztor.

Az ide-oda hánykolódás, az állásvesztés, a bűnözés, a nyilvános prostitúció és más kortünetek következtében elvész az emberi méltóság. Ugyanakkor a kultúra háttérbe szorul, fölébe kerekedik a technikai eszközök vezérelte civilizáció. Egyesek kiválóan értenek a technikai berendezésekhez, az autóhoz, számítógéphez, okostelefonhoz, de nincs a szó nemes értelmében vett kultúrájuk.

A megoldást Bábel Balázs szerint az jelentheti, ha a keresztények – különösen most, a hit évében – hirdetik az evangéliumot, megmutatják Krisztust a világnak. A hit alapjában véve kegyelem, Isten ajándéka a Szentlélek által. Ezzel az ajándékkal pedig foglalkozni kell: fontos a hitben való elmélyülés, megerősödés. És még valami: a hittartalom igazságáról való mély meggyőződés. „Mi, katolikusok, igaznak tartjuk Istent” – hangsúlyozta az érsek.

Ilyen szemlélettel kell helytállnunk és evangelizálnunk a mai világban. A katolizálásnak a globalizáció ellenpólusává kell válnia. Minden változásért kiált. A jelenlegi euroatlanti kultúra ugyanis, ha meg nem változik, halálra van ítélve – fogalmazott előadásában a főpásztor.

Fotó: Bús Csaba

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .