Krisztus számít rád

Fotó: Merényi Zita

 

A szentmise elején Kálmán József, a Szent Kereszt-templom plébánosa, a főegyházmegyei Cursillo lelkivezetője és Várdai Judit, a mozgalom országos és főegyházmegyei világi vezetője köszöntötte a főpásztort, illetve a megjelenteket, akik többek között Ózdról, Esztergomból, Dömösről, Dunakesziről és Budapestről érkeztek, hogy hálát adjanak az elmúlt harminc esztendő gyümölcseiért. Kálmán József atya hangsúlyozta, hogy az eltelt három évtized során nagyon sokak szívében gyulladt tűz, melyet szeretnének másoknak is továbbadni. Erdő Péter bíboros a homíliájában a következőket mondta: „Krisztus küldetést ad tanítványainak, és ezt folytatja az Egyház nemzedékről nemzedékre. Azok a katolikus hívők, akik a Cursillóban részt vesznek, komolyan akarják venni a küldetésüket. Nagy öröm számomra, hogy a hazai országos mozgalom elmúlt 30 évét ünnepelhetjük, és egyúttal a női cursillo 100. találkozóját is. Most, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülünk, és plébániáink missziós megújulásán fáradozunk, kérlek mindnyájatokat, hogy vegyétek ki a részeteket ebből a munkából. Nem pusztán a meglévő hívőközösségek lelki szükségleteinek ellátására hivatott a plébánia. Meg kell szólítanunk a vallásukat nem gyakorlókat és a távolabb állókat is. Úgy kell alakítanunk plébániáink életét, hogy őket is elérjük a meghívásunkkal, s ha eljönnek, ők is jól érezhessék magukat, otthonra találhassanak nálunk.
Ebbe a folyamatba kezdünk bele most újra a nagyböjt kezdetén, hogy a bűnbánat révén, az igazi bocsánatot elérve mi is megpróbáljunk nemet mondani a kísértésekre, megmaradni Isten akaratának útján, kibékülni egymással és az egész világgal, az emberekkel és a természeti környezetünkkel. Így megújult lendülettel tudjuk majd továbbadni az örömhírt mindenkinek” – zárta a beszédét a bíboros.
A szentmise befejező részében Kálmán József plébános fölelevenítette a Cursillo mozgalom magyarországi kezdeteit. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Boldog Özséb nevét viselő Cursillo-titkárságának lelkivezetője ezután arra kérte Erdő Péter bíborost, áldja meg a lelkigyakorlatok elvégzése után kiosztandó kereszteket, és adja át azokat a századik női cursillo résztvevőinek. E hálaadó szentmise végén a főpásztor – a cursillókon megszokott módon – a következő szavak kíséretében adta át a kereszteket: „Krisztus számít rád.” A századik lelkigyakorlat résztvevői pedig így válaszoltak a bíborosnak: „Én is számítok Krisztusra.” A Cursillo spanyol eredetű egyházi lelkiségi mozgalom. A Cursillo de Cristianidad elnevezés jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. Először 1944-ben, világiak kezdeményezésére tartottak ilyen lelkigyakorlatot. A világon mára körülbelül 15 millió katolikus végzett cursillót.
Hazánkban először – osztrák segítséggel – Iszkaszentgyörgyön tartottak cursillós lelkigyakorlatot 1989-ben, három évvel azután, hogy az 1986-ban Pannonhalmára tervezett cursillót az Állami Egyházügyi Hivatal megakadályozta. Azóta tizenkét magyarországi egyházmegyében működik a Cursillo-lelkiség, egy, az egyházmegye püspöke által kinevezett lelki, valamint egy világi vezető irányításával.
Négyévente nemzetközi találkozót – úgynevezett Európa-ultreyát – szerveznek. A következő ilyen alkalom 2020-ban esedékes: megrendezésére a magyarországi Cursillo mozgalmat kérték fel. A találkozót a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus napjaiban rendezik majd. Az ultreya főszervezője a Magyarországi Cursillo Nemzeti Titkárságának korábbi világi elnöke, Fabók Ildikó.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .