Krisztus katonái az oltár mellett

Kálmán József plébános, ministráns- és hivatásreferens már második éve szervez találkozót a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye templomaiban oltár körüli szolgálatot végző fiatalok számára. A rendezvényen idén mint­egy százötvenen vettek részt, és az egyházmegye kispapjai is jelen voltak.
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi me­­gyéspüspök homíliájában hangsúlyozta: a keresztények nem futamodnak meg a küldetésüktől, hanem megtalálják a hivatásukat, és hűségesen megállják a helyüket a világban. A főpásztor példaként említette a papnövendékeket, akik Isten hívásának engedelmeskedve szentelik életüket mások szolgálatára. Hivatásának megfelelően az élet különböző területein mindenki tanúságot tehet keresztény hitéről – mondta a püspök.
„A ministránsoknak is Krisztus katonáinak kell lenniük az oltár mellett, szolgálniuk kell a szentmisén, amikor megjelenik a feltámadt Krisztus” – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette: a pap után a ministránsok állnak a legközelebb Jézushoz, aki azzal bízza meg őket, hogy hirdessék az evangéliumot az iskolában, a családjukban. A szentmise végén Palánki Ferenc megáldotta a Benedek-kereszteket, amelyeket a résztvevők Krisztus katonáiként ajándékba kaptak és hazavihettek.
A szentmise után a ministránsok a papnövendékek vezetésével kiscsoportos beszélgetéseken, Ki mit tud?-on és kreatív játékokban vettek részt. Ezeket a programokat Füleczki István egri egyetemi lelkész tanúságtétele követte, majd ifjúsági zenekari koncert következett. A délutáni kérdezz-felelek során ezúttal Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Németh István, az egyházmegye diakónusa válaszolt a fiatalok kérdéseire. A találkozót a Gyetkó László plébános által összeállított „Legyen ön is milliomos!” kvízjátékkal zárták.
Kálmán József már öt éve látja el a ministráns- és hivatásreferensi szolgálatot. Nagyon fontosnak tartja, hogy a plébánosok törődjenek az oltár körüli szolgálatot ellátó fiatalokkal, és közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki velük. A mostani találkozón olyan egyházközség is akadt, ahonnan – a személyes törődés eredményeként – húsz ministráns érkezett.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .