Közösségi térről álmodnak

Kandallókat építettek, az udvaron álló régi épületeket elbontották. Képes összeállítás készült a munkákról, s a helybeliek megtekinthették azokat a látványterveket is, amelyek a megálmodott új közösségi teret mutatják be. A templomkertben játszótér, sportpálya és egy fedett pavilon kapna helyet, amelyet a jövőben akár egyházi, akár falurendezvények helyszíneként lehetne használni, ezzel is hozzájárulva a ráckeresztúri közösségi élet erősítéséhez.


A jó hangulatú farsangi délutánon a helyi önkormányzat, az általános iskola, az óvoda, a civilszervezetek, a katolikus karitász, a falugazdálkodás és a sportkör is képviseltette magát, valamint a martonvásári és a tordasi egyházközség. A jelenlévők láthattak néptáncot, boszorkány- és matróztáncot, az egyházközség fiataljai skót páros táncra hívták a vállalkozó kedvűeket. Kiállítást rendeztek Herkli Istvánné papírfonással készült különleges tárgyaiból. Árverésre bocsátották a ráckeresztúri temetőkápolna makettjét, amelyet Marika szintén papírfonatokból készített. A gyerekek talán a jelmezes felvonulást várták leginkább. Sok kis hercegnő, tündér, katona, lovag, huszár mutatta meg magát, de szerepelt a maszkabálon pingvin, panda, mosómedve, cica, majom, darázs, sellő, sőt még kék szemüveg is. A jelmezes parádét játékos ügyességi és szellemi vetélkedő követte, amit a Mosoly Óvoda csapata nyert. Az est tombolahúzással ért véget, amelynek bevételét ugyancsak jótékony célra fordítják.

A ráckeresztúriak álma remélhetőleg hamarosan valóra válik, s a Szent Kereszt felmagasztalása-templom kertje egyre többször megtelik majd élettel. Családi és gyerekprogramokat, napközis hittantábort már az elmúlt években is rendeztek itt, de a jövőben szeretnék a falubelieket közelebb hozni egymáshoz, s igazi, községi-közösségi teret kialakítani.

Fotó: Gajdó Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .