Közösségi élet, szakmai színvonal

„Sok tehetséges diákunk van, akik nem a budapesti egyetemeket választották. Szeretnénk őket előnyösebb helyzetbe hozni a munkaerőpiacon, kibontakoztatni értékeiket” – tette még hozzá az egyetemi lelkész. A kollégium szakmai programját igyekeztek úgy tervezni, hogy a városban működő egyetemi karok hallgatói mind találjanak szakmai érdeklődésüknek megfelelő programokat. Az Attitűdváltás, Pedagógusetika, A kereszténység szociális tanításai, Digitális írástudás címmel szervezett kurzusok által a különböző szakokon tanulók elsajátíthatják azokat az ismereteket, amelyek megalapozzák keresztény értékrendjüket és felkészítik őket a közéletre, illetve segítik őket, hogy jobban kommunikáljanak egymással és másokkal. Nyelvi programok is indulnak a kollégiumban: négy nyelven, hat csoportban tanulhatnak a bentlakók, akik a nyelvvizsgát tűzik ki célul.


Németh Norbert elmondta, örül, hogy a diákok lelki életükben is szeretnének gazdagodni. Egyetemista hittannal, adventi és nagyböjti lelkigyakorlatokkal kívánnak a már megkezdett úton továbbhaladni. Az esti imákat a diákok szervezik és alakítják igényeik, érdeklődésük szerint. Az intézmény idén húsz főnek ad otthont, így közvetlen kapcsolat alakulhat ki a bentlakók között. A kollégiumi apartmanokban lakók közösségi életének felpezsdítésére táncházakat, teaházakat szerveznek, de közéleti személyiségeket is vendégül látnak. A 2011-ben megalapuló Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség már működése kezdetekor célul tűzte ki, hogy egy következő lépésben szakkollégiumot indítson be a városban tehetséggondozással párosuló értékteremtő és közvetítő szándékkal. A Lelkészség első egyetemi tanéve bizonyította népszerű kurzusai, sokak által látogatott nyilvános előadás-sorozatai, valamint először megrendezett keresztény gólyatábora által, hogy az egyetem termékeny talaj, az egyetemisták pedig nyitottak az értékekre. Éppen ezért alapította meg a Szombathelyi egyházmegye 2012 júliusában szakkollégiumát. Lakói a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának karain, illetve a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett képzési központjában tanulmányokat folytató, önszerveződő, lelkes és kreatív hallgatói. A Hollán Ernő utcai volt püspöki sörházból átalakított és felújított egyházi tulajdonú épületet Veres András szombathelyi megyés püspök áldotta meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .