Középpontban az emberi méltóság

Fotó: Schaffler Orsolya és Ágnes

 

Tizenegy magyar orvos és egészségügyi szakember vett részt a lengyelországi Lublin Szent II. János Pálról elnevezett katolikus egyetemén szervezett FEMM Health képzésen március 2. és 4. között. Szerkesztőségünket Schaffler Orsolya Creighton-oktató tájékoztatta az eseményről.
A képzés során a gyermektelenség és más nőgyógyászati vagy hormonális, azaz endokrin betegségek gyógyításának a Katolikus Egyház tanítása szerint is elfogadható módszeréről hallhattak előadásokat a szakemberek. Örömteli, hogy a hazánkban egyre inkább ismertté váló NaPro Technológia mellett a betegségek okát feltáró, úgynevezett oki orvoslás más irányzatait is tanulmányozhatták a magyar orvosok a Lublinban megszervezett képzés során. A FEMM elnevezés a Fertility Education Medical Management angol kifejezés rövidítéséből származik. Egy olyan átfogó, az emberi személy méltóságát teljes mértékben tiszteletben tartó egész­ségnevelési és egészségügyi program ez, amely egyszerre foglalkozik a nők tájékoztatásával és az orvosok továbbképzésével. A nők megtanulják megérteni testük működését, hogy felismerjék egészségük hormonális jeleit (Fertility Education – magyarul: termékenységi oktatás), az orvosok számára nyújtott képzés pedig lehetővé teszi, hogy a legújabb kutatások és orvosi protokollok alapján tervezzék meg a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket azon nők, illetve párok számára, akiknek erre szükségük van (Medi­cal Management). A március eleji háromnapos intenzív képzésen az orvosok megismerkedtek a legújabb endokrin kutatásokkal és a legfrissebb protokollokkal, a workshopokon pedig ezek alkalmazhatóságát tanulmányozták konkrét esettanulmányokon keresztül. A képzés során olyan tudományosan és erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen eszközöket és orvosi eljárásokat adtak az orvosok kezébe, amelyek ismeretében a szakemberek a gyermektelenséggel küzdő pácienseik számára már nem a mesterséges megoldásokat javasolják, és a menstruációs rendellenességtől szenvedő nőknek sem a fogamzásgátló tablettát ajánlják „orvosi megoldásként”. A FEMM orvosi protokollok a folyamatos kutatásoknak és vizsgálatoknak köszönhetően évente frissülnek, és az orvosoknak a képzés elvégzése után is hozzáférésük van ezekhez az információkhoz.
Anna Halpine, a FEMM Alapítvány vezetője előadásában elmondta, hogy világszerte elterjedt a hormonzavarok tüneti kezelése fogamzásgátlókkal. A FEMM azonban a zavar okát igyekszik megkeresni és gyógyítani, s a nők reprodukciós egészségének ügyét az emberi méltóság teljes tiszteletben tartásával szolgálja.
Halpine hangsúlyozta, hogy egyedül az emberi méltóság lehet az alapja a szabad társadalmak építésének, „melyet, ha tiszteletben tartunk, megértünk és az emberi személlyel teljes összhangban beépítünk programjainkba, akkor valódi eredményeket érhetünk el”. Ezért – korunk égető szükségére és kihívására válaszolva – kidolgozták a szexuális nevelés és a női reprodukciós egészség programját, amely az emberi személy méltóságának valódi megértésében és tiszteletben tartásában gyökerezik. A FEMM Health a tudomány legfrissebb eredményeit felhasználva hozzájárul ahhoz, hogy mind a nők, mind az orvosok értsék és értékeljék a nők egészségét jelző hormonális állapotokat, és így már ne hormonjaik elnyomásában lássák egészségügyi vagy reprodukciós céljaik elérésének útját. A FEMM Health protokollokat követő orvosok közössége rendkívül gyorsan növekszik. A lublini képzésen mint­egy száz, elsősorban nőgyógyász és endokrinológus orvos vett részt Európa tizenegy országából. Velük együtt így már közel nyolcszázra tehető a FEMM-orvosok és -oktatók száma szerte a világon.
A 2019-es európai FEMM-képzést előreláthatólag Magyarországon rendezik majd. A magyar orvosok rendkívül pozitívan nyilatkoztak a képzésről. Lelkesítő volt hallani, hogy ez a néhány nap mennyi újdonságot és friss információt jelentett számukra, melyeket be is tudnak építeni orvosi gyakorlatukba.
„A képzés körülbelül öt hazai szakmai konferencia ismeretanyagát sűrítette össze a hallottak hasznossága tekintetében” – fogalmazott Tolnay Lajos, a Budai Irgalmasrendi Kórház nőgyógyászati ambulanciájának vezető főorvosa. „Erős szakmai továbbképzés, pontos és jól kidolgozott szakmai protokollok, segédanyagok. Látókör-szélesítés, szakmai fejlődés” – foglalta össze a lublini képzéssel kapcsolatos tapsztalatait Bakos Marcell szülész-nőgyógyász, NaPro Technológiát alkalmazó orvos.
„Egy nagyon alapos és jó struktúrát ismerhettünk meg, amellyel a (zömmel) hormonális rendellenességeket szemlélni érdemes. Új információk is akadtak bőven, amelyek eleddig nem jutottak el hozzám” – jellemezte a konferenciát Bálint Balázs, a Bethesda–BIK Keresztény Anyasági Központ projekt szakmai vezetője. A FEMM egészségnevelő programja (Fertility Education) során olyan oktatókat képeznek, akik meg tudják tanítani a menstruációs rendellenességgel, meddőséggel küzdő, illetve a saját nőiségüket, egészségüket értelmezni, követni vágyó nőket testük működésére, jelzéseinek megfelelő értelmezésére. Ezt egy telefonos applikáció is segíti (FEMM Health), amellyel az érdeklődők regisztrálni, vezetni tudják megfigyeléseiket. Ez az applikáció olyan fontos információkat tartalmaz a nő ciklusával kapcsolatban, melyeket a FEMM-orvosok értelmezni tudnak, és ezen információkat figyelembe véve juthatnak el a megfelelő diagnózishoz, majd a kezeléshez. A FEMM-applikációt alkalmazó nők száma jelenleg mintegy háromszázkilencvenezer világszerte. Jó hír azonban a más megfigyelési módszert alkalmazók számára, hogy a FEMM-szemléletet magukénak valló orvosok egyéb ciklustáblázatok (Billings, Creigh­ton, Sensiplan) alapján is el tudnak indulni mind a kivizsgálás, mind pedig a kezelés útján.
A FEMM-programot kidolgozó szakemberek – a NaPro Technológiát alkalmazó oma­hai (USA) VI. Pál Intézethez hasonlóan –, az oki orvoslás alapelveit követik, azaz meddőség és más nőgyógyászati, endokrinológiai problémák esetén nemcsak a tüneteket igyekeznek csökkenteni vagy elfedni, hanem az – elsősorban hormonális – problémák okait keresik, azokat igyekeznek diagnosztizálni és kezelni.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .