Kötöttpályán Csíksomlyóra

Fotó: Gieszer Richárd

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a Ferenc pápa által bemutatott ünnepi szentmisére. Budai László ügyvezetőtől kértünk helyzetjelentést az előkészületekkel kapcsolatban.

Hol tartanak a pápai misére induló zarándoklatok előkészületei?

– Nagy öröm számunkra, hogy öt busz már megtelt – a hatodikra még lehet jelentkezni –, és a zarándokvonat ülőhelyeinek kétharmada is elkelt. Aki szeretne, még talál szabad helyeket, de mielőbb jelentkezzen. Fontos még megjegyeznem, hogy a pápai szentmisére induló vonattal középiskolás diákcsoportoknak is lehetőségük van a kedvezményes részvételre, pályázati támogatással. Hívják az irodát, szívesen tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kialakult már a zarándokvonat pontos menetrendje?

– Igen, a MÁV-val és a román államvasutakkal (CFR) is sikerült megállapodni, így a zarándokvonat pontos menetrendje a következő: május 31-én, pénteken Szombathelyről 9.10-kor, Budapestről 14.35-kor és Miskolcról 14.31-kor indulnak el a szerelvények. Újdonság, hogy Pécsről is elindul egy vonatrész, 9.14-kor. Így lehetőség lesz a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány, illetve a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen útvonal mellett a Pécs–Dombóvár–Sárbogárd útvonalon is felszállni erre a vonatra, amely majd Püspökladánynál egyesül egységes szerelvénnyé. Továbbra is várjuk azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának a zarándoklathoz.

A szervezők az időben történő megérkezésre hívják fel a zarándokok figyelmét. Mikor fut be a vonat a csíki megyeszékhelyre?

– A kötöttpályás közlekedés előnye, hogy érkezésünk pontosan tervezhető. A zarándokvonat – amellyel mintegy ezer fő tud majd utazni – korán reggel (5.57) érkezik Csíkszeredába. Innen az autóbu­szokkal érkezőkkel együtt – egy várhatóan több mint ezer fős keresztaljjal – vonulunk a pápai szentmisére.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye hírportálja a napokban számolt be arról, hogy már ötvenezren regisztráltak a Pontifex.ro oldalon a június 1-jén Ferenc pápa által a csíksomlyói nyeregben bemutatandó szentmisére. Mindenkit elsősorban a csoportos regisztrációra biztatnak…

– A regisztrációs felület március 1-jei megnyitásakor az elsők között regisztráltunk a pápai szentmisére. A szervezők mindenkinek a figyelmét felhívták arra, hogy a pápai mise időpontjában gépkocsival nem lehet majd behajtani Csíkszeredába, és ahogyan az eddigi években, a korábbi búcsúk alkalmával tapasztalhattuk, a buszos megközelítés a nagy számban érkező zarándokokra való tekintettel nehézkessé válhat. Ezért úgy döntöttünk, hogy a buszos csoportunk is felszáll Székelyföldön a zarándokvonatra, így biztosítva a zökkenőmentes és pontos megérkezést a csíki megyeszékhelyre, a pápai misére.

A vonat éjszaka fog közlekedni? Hogyan tervezik a hazautat?

– Igen, éjszaka. Fontos, hogy minden kiindulási helyre vissza is fogunk térni. A pápai szentmisét követően 18.30-kor indul vissza a vonat. Vasárnap Miskolcra 7.23-kor, Budapestre 7.30-kor, Pécsre 12.40-kor, Szombathelyre 12.49-kor érkezik meg a szerelvény.

Miben hasonlít ez a lehetőség a Boldogasszony zarándokvonattal történő utazáshoz, és mennyiben különbözik tőle?

– Lényeges különbség, hogy a Boldogasszony zarándokvonattal történő utazás négynapos, három éjszakai szállással. Idén a vasárnapi szabadtéri szentmise és a pünkösdi búcsú mellett egy gyimesi programot is hozzátettünk ehhez az utazáshoz. Ami a hasonlóságot illeti: a pápalátogatásra induló vonaton is lesz gyónási lehetőség, vonatrádió, étteremkocsi, sőt, korlátozott számban fekvőkocsik (cou­chette) is. Az út során pedig közösen énekelünk és imádkozunk majd.

A Boldogasszony zarándokvonat is elindul az egy héttel későbbi csíksomlyói búcsúra?

– Igen, az idei lesz a nyolcadik alkalom. Már több mint hétszáz jelentkezőnk van erre a vonatra is. Vagyis úgy tűnik, hogy a pápalátogatás senkit nem tart vissza a pünkösdi búcsútól, senki sem mondta vissza az utat. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Misszió Tours Utazási Iroda idei évre tervezett más zarándoklatai is rendben el fognak indulni, legyen szó a Međugorjébe tartó zarándokvonatról, amelynek Székely János szombathelyi püspök a lelkivezetője, vagy az először tavaly megszervezett, igen sikeres baltikumi zarándoklatunkról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .