Körömvirág és fekete nadálytő

Észrevették, hogy jótékonyan hat a nehezen gyógyuló fekélyekre, sebekre, ha körömvirág főzetével borogatják. Azt is megfigyelték, hogy ha a teáját rendszeresen fogyasztják, javul a gyomor- és nyombélfekélyes betegek állapota. Botanikai neve (Calendula officinalis) is utal gyógyhatására. A fészekben, tömött rendben elhelyezkedő csöves korongvirágok a legértékesebbek, utánuk következnek a sugarasan elhelyezkedő sziromlevelek.

A karotin jelenlétéről a virág sárga színe tudósít, ezenkívül keserûanyagok, glikozidok és illóolajok találhatók benne. Minden házi patikában ott a helye! Körömvirágkrémmel kisebb sebeket, pattanásokat és bőrkiütéseket lehet gyógyítani. A kozmetikai ipar arckrémekben és pakolásokban hasznosítja a körömvirág gyógyerejét.

Boszorkánykonyhák hangulatát idézi a fekete nadálytő (Symphytum officinale) neve, holott fontos gyógynövényről van szó. Paracelsus, a középkor híres orvosa meglepően jó eredményeket ért el a nadálytővel: a csonttörések és a nyílt sebek gyorsabban gyógyultak, ha a növény forrázatával borogatta a sérült részeket. Gyökere és levele tartalmazza a gyógyító drogot, amelyben értékes vegyületek vannak. Az egyik ilyen az értágító kolin, a másik az allantoin, amely a sejtszaporodást segíti elő. A gyökérből áztatással nyert kivonat visszérgyulladásokra, torokbetegségekre, a levelekből készített tea pedig légzőszervi betegségekre van jó hatással. Vékonyra szeletelt gyökeréből gyógyító krémet lehet készíteni, a tavasszal kiásott gyökértörzs pedig igen finom eledel párolva. Vitaminokban gazdag italt kapunk, ha a gyökér kipréselt levét sárgarépa- és almalével keverjük.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .