Koordinátor hitoktatók megbeszélése

A jó vezető feladata, hogy kialakítsa a csoporton belül a közös gondolkodást. A koordinátorok a mostani találkozón a „Hogyan működjünk együtt?” kérdésre keresték a választ. Egy képzeletbeli közös hittanterem megtervezése volt a feladat, majd elemezték az elvégzett munkát, kiemelve, hogy mire érdemes odafigyelni a hatékonyság érdekében.
Az úgynevezett körmódszer – amelynek alapelvei közé tartozik a vezetői szerep vetésforgószerű alkalmazása, a megosztott felelősség és a kölcsönös bizalom – segíti az elfogadó és befogadó magatartásforma kialakítását a szakmai találkozókon. Legfontosabb szabályai közé tartozik az egymás gondolatai és érzései iránti empatikus figyelem, illetve a tudatos, átgondolt beszéd. A módszerrel kapcsolatban a koordinátorok úgy fogalmaztak: nagyon fontos segítő eszköz a több érdeket ütköztető kérdések megbeszéléséhez. A találkozó résztvevői ezt a módszert alkalmazva gondolták át a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés egyes lépéseit is. Módszertani eszköztáruk bővítéseként a koordinátorok megismerkedtek a facilitátor (a különböző személyek vagy csoportok közötti együttműködést megkönnyítő, támogató személy) fogalmával és kompetenciáival is.
A módszereket Nyisztorné Vas Rita paksi és Barsi Ildikó tolnai hitoktató koordinátor, illetve Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezetésével ismerhették meg a résztvevők.
Ez a harmadik olyan tanév, amikor a Pécsi Egyházmegyében a koordinátorok munkájának köszönhetően szervezettebben folyik a hitoktatás. Baranya és Tolna megyében idén összesen tizenhárom koordinátor teljesít szolgálatot. Feladataik közé tartozik a hitoktatók és a plébánosok munkájának támogatása, óralátogatások, helyi szakmai napok szervezése, valamint a kapcsolattartás az egyházmegye hitoktatási irodájával. Fontos hangsúlyozni, hogy szolgálatukat minden esetben a segítés, a megerősítés szándéka, és nem az ellenőrző magatartás határozza meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .