Könyvespolcra: Szép magyar ének

A XV-XVI. században az Európa-szerte elterjedt Hortulus animae (A lélek kertecskéje) című imádságoskönyvek szolgálták ezt a célt, és honi nyelvekre lefordítva sokak erőforrásaivá váltak. A növényvilág titkait ismerő Béres Józsefnek ez a „kertecskéje” nem imádságokkal, hanem énekekkel erősíti az embert.

Ez a nagy formátumú könyv gyönyörű, kivitelezése tökéletes, filológiailag hibátlan. Nyilvánvaló a szerző szándéka: nem egyszerűen adni akart, hanem ajándékozni. Nagy örömet okozó könyv a Szép magyar ének, amelyet Béres József a hazáját és a dalt szerető magyarságnak szánt. Éppen ezért széles körből merített, bevett gyűjteményébe olyan énekeket is, amilyeneket céhbeli tudósok talán kihagytak volna.

A gyűjtemény első nagy csoportját a gyermekdalok alkotják. A második tekintélyes tömb a népdalok különböző bontásban: a népszokásokhoz kapcsolódók, a párosító-énekek, az ivó- és mulatódalok és az egyéb népdalok hatalmas blokkja. A harmadik fejezetben találjuk a népies dalokat, beleértve a történelmi dalokat a XVI-XVIII. századból, valamint a virágénekeket, továbbá a XIX. századi történelmi és az egyéb népies dalokat, régebbi meghatározással népies műdalokat. A negyedik részben vannak a XIX-XX. századi zeneszerzői dalok és a hazafias énekek. Befejezésül pedig a szent énekek sorjáznak felekezeti bontásban, az ünnepkörök rendjében, néhány szenthez és napszakokhoz is kötötten, majd a halottasénekek következnek. A kötet végén teljes filológiai eligazítást kapunk: gyűjtési adatok, forrásjegyzék, felhasznált irodalom, betűrendes szövegmutató magyarul és angolul.

Úgyszintén angolul is szerepelnek az egyes énekekhez fűződő jegyzetek. E megoldást nagyon fontosnak tartom. Ez a „daloskönyv" ugyanis nemcsak a hazai és az országhatárokkal elszakított magyarságnak jelent szellemi kenyeret, örömforrást, hanem – a szerző szándékának megfelelően – a külországokban élő, szétszóródott honfitársainknak is.

Köszönjük Béres Józsefnek és munkatársainak ezt a gyönyörű könyvet, amelyet mindenki magáénak érezhet, s mint egy dús erdőben bolyonghat benne, fölidézve múltja és a közös múlt képeit, színeit, zsongító hangjait.
És külön köszönjük Béres József üdvözlő sorait, amelyek híven mutatják be azt az embert, akinek értékrendjében nemcsak a hit, haza, család, kultúra foglal el kiemelkedő helyet, hanem a keresztény örömszerzés vágya is. Ez késztette daloskönyve – ahogy ő nevezi – kiadására és hajszolt világunkban az éneklés nyugtató-gyógyító erejének a bemutatására.

(Béres József: Szép magyar ének – Akovita Kiadó, 2009, Szentendre)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .