Könyvespolcra

 

Akkor vált szélesebb körben is ismertté Huzsvár László neve. Kevesen tudhattak arról a kálváriáról, amelyet a Délvidéken is meg kellett járni azért, hogy a magyar hívők magyarul gyakorolhassák hitüket. A délvidéki pokoljárásról, a véres szenvedésekről pedig Mindszenty bíboros elhallgattatása után még kevesebben tájékozódhattak. Ezekben a háborús években érett felnőtté, és járta hivatásának nehéz útját horvát környezetben a papi hivatást kapott Huzsvár László. A püspök ma a horgosi szülői házban él. Bölcs emlékezését ismernünk kell, ha a magyarság XX. századi történelmét érteni kívánjuk.

(Huzsvár László: Sajtóapostolból apostolutód. Szerdahelyi Csongor beszélgetése. Szent István Társulat, Budapest, 2013)


 

Isten a vonal végén

Aki még nem ismeri Gianfranco Ravasi bíborost, az írás művészét és a kulturált hitbeli gondolkodót, annak feltétlenül kezébe kell vennie ezt a remek kis kötetet. A hit válaszai vannak benne, de távolról sem iskolásan, s még kevésbé száraz katekizmus-mondatokban. A szerző szellemi hajóútra hív. Vagy úgy szól hozzánk, mintha a pogányok udvarában beszélgetnénk. Hiszen mindnyájan istenkeresők vagyunk, mindnyájan kutatjuk Isten szavának értelmét, világias városok nehezen járható útjain botorkálunk, próbálunk érthetőbben szólni Istenről, hogy végre megértsük az embert. A szenvedés sötét éjszakáján aztán Jézussal jutunk az ürességtől a dicsőségig. Ezek már a hit döntő válaszai. A szeretet válaszai. Amilyen okos, tartalmas, szépen megformált írások kaptak helyet benne, olyan elegáns ez a kötet. Méltó bemutatása a Stephanus-díj idei kitüntetettjének. Legyen a kezünk ügyében! Világítsa be utunkat!

(Gianfranco Ravasi: Lámpás a titkok tengerén. A hit válaszai. Szent István Társulat, Budapest, 2013)

Az ökumenikus párbeszéd dokumentumai

Kránitz Mihály professzor, a püspöki konferencia ökumenikus bizottságának tagja fontos összegző kötettel jelentkezett. Cikkei, tanulmányai szólnak az augsburgi közös nyilatkozatról és az utána bekövetkezett fejleményekről, a Dominus Iesus-nyilatkozatról és értelmezéséről, az új Ökumenikus Charta irányelveiről, az ortodoxok és katolikusok közötti párbeszédről, az anglikán egyháztanról és az anglikán–katolikus közeledésről. Igényesen kidolgozott fejezetek tárgyalják a II. vatikáni zsinat óta kibontakozott katolikus ökumenizmus témáját, a péteri tisztség ökumenikus gyakorlásának kérdéseit, a Keresztény Egységtitkárság ötven évét és a magyar ökumenizmus állomásait. Végül fontos tanulmányok foglalkoznak a vallások keresztény értelmezésének kérdéseivel. Ezen belül összefoglalást olvashatunk a zsidósággal való kapcsolatokról, illetve a keresztény–iszlám kapcsolatokról is.

(Kránitz Mihály: Együtt az úton. Ökumenikus és vallásközi párbeszéd. Szent István Társulat, Budapest, 2013)

(A könyvek kaphatók az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .