Könyvespolcra: Útikönyv Tizenöt éves múlttal a jövőért

A fenntartó szándéka szerint bővítették, így már évek óta tizenkét éven át járhatnak a gyerekből felnőtté cseperedők ugyanabba az iskolába, bővíthetik tudásukat, tanulhatnak becsületet – példát véve tanáraiktól is -, építhetik baráti kapcsolataikat. A belső borítón olvashatjuk: Mit ígérhet egy iskola? Csak anynyit, amennyit adhat: tapasztalattá, tudássá, mintává tömörödő és emlékké nemesedő élményeket az igazság felkutatásáról. Nem tekinti magát végállomásnak: útra hívja diákjait, kíséri őket, vállalja az útkanyarok kockázatát, s ha eljön az ideje, útra bocsátja őket, kérve és remélve, hogy sosem lanyhul bennük a cél vonzásának ereje. Úton vagyunk. Adja az Úr, hogy mindig az igaz úton! Ha egy iskola, egy katolikus iskola ilyen szempontokat tart szem előtt, akkor az intézmény vezetőiben, a fenntartó plébánosban, a pedagógusokban nyugodtan bízhatnak a szülők, hiszen gyermekük testi és lelki fejlődését jó kezekben tudhatják.

A sok-sok fotóval illusztrált könyv végigvezeti az olvasót a budapesti Krisztinaváros és a plébánia múltjától kezdve az iskolaalapítás nehézségein át a jelenig, amikor a tizenkét osztályos iskolában lassan megteremtődik minden feltétele a színvonalas, erkölcsi, vallási alapokon nyugvó oktatásnak. Olvashatunk a könyvtárról éppúgy, mint a nyelvoktatás bővüléséről, a sportélet alakulásáról és az iskolát segítő Krisztinavárosi Szent Gellért Alapítvány működéséről. Két különösen fontos részéről a kötetnek még nem szóltam. Arról, hogy az oktatás mellett különösen fontosnak tartják a pedagógusok az évente megrendezett Szent Gellért-zarándoklatot, valamint azt, hogy a kötet végén a tanárok, az osztályok névsorai mellett a sportés tanulmányi versenyeken elért eredmények felsorolása mellett az iskolai osztályok egy-egy diákja vall arról, miért is szeret ebbe az iskolába járni, mit gondol osztálytársairól, a tanárokról, vagy miért gondolja a Szent Gellértet másnak, mint a többi iskolát. A jubileumi évkönyv tükre, pontos lenyomata a közel húsz esztendeje új lehetőséget kapott magyar egyházi iskolai oktatásnak, olyan dokumentuma, mely a sikert, az ilyen intézmények fontosságát, szükségét jelzi. Bizonyítja, érdemes a nehézségeken túllépve, sokszor erőn felüli munkával a jövő nemzedékébe energiát fektetni, hogy egyszer majd felelősséggel képviseljék a keresztény, a magyar értékeket.

(Útikönyv – Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kiadása)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .