Az „ópium” természetéről

Olykor keresztes háborúkat indítanak, máskor terrorcselekményeket követnek el. Ja, és ott van az inkvizíció is. Meg a csillogó Vatikán. De ha csak hétköznapi életet élnek, akkor is gyanúsak. Imádkoznak, vagyis önhipnózist alkalmaznak. Templomba járnak, és ott ki tudja, miféle felforgató eszméket szívnak magukba. Mindenféle hitszónokok tüzelik vagy vezetik orruknál fogva őket. Egyáltalán: bódult elmék, akik csodában hisznek, túlvilági életről gondolkodnak, és mindenféle láthatatlan meselénnyel beszélgetnek. Furcsa népség.  Bezzeg vannak, akik szilárdan állnak a talpukon. Így beszélnek: „Mi aztán nem ingunk meg egy pillanatra sem. Csak annak hiszünk, amit látunk, amit megtapasztalunk, amit a kezünkkel érintünk. Lázálmokról szó sincs, számunkra csak az az igaz, ami képletekbe önthető.” Aztán azt is mondják:

„Higgadtak vagyunk és kiszámítható világban élünk. És elfogadjuk a matematikai levezetéseket. Márpedig aki tud számolni, azt is tudja, hogy az életünkhöz nélkülözhetetlenek a bankok, hiszen hitelekre van szükségünk. Valójában nem is a bankok, hanem a hitelek nélkülözhetetlenek. Autóra, lakásra, nyaralásra és új mikrohullámúra, lehetőleg azonnal. És úgy van az, hogy a hiteleket újabb hitelekkel lehet kiváltani. És aztán a hitelek hiteleit egy nagy hitelbe lehet összevonni. És matematikai tény az is, hogy a törlesztőrészletek elérhetik a fizetésünk nyolcvan százalékát is, sőt a százötvenet is. Hiszen a hitelek újabb hitelekké alakíthatóak. Vagy meghosszabbítható a törlesztési idő. Aki időt nyer, életet nyer. És újabb hiteleket. Minket nem érhet baj, hiszen hitelünk van: bíznak bennünk, sokszor még jövedelemvizsgálatot sem kérnek. Mi pedig elfogadjuk, de valójában nem hisszük, hogy az apró betűs THM-ek csak tájékoztató jellegűek. Csak azt fogadjuk el, hogy a hitelek hitelekből fedezhetők, és a hitelek hiteleinek hitelei a legjobb üzletet jelentik – nekünk.” Végső következtetésként pedig így szólnak: „De leginkább mégiscsak azt fogadjuk el mindenekfelett, hogy ezt a végtelenségig lehet csinálni. Hiszen mindez képletekbe önthető. Matematikailag igazolható. Ide van írva a papírra, következésképp tény, tény, tény. Nem templomba kell járni, kérem. Bankba kell járni, mert ott az igazság. Papok? Ugyan már! Befektetési tanácsadók! Brókerek! Náluk a hitelünk. Mondd meg, melyik bankban van a pénzed, megmondom, mennyire vagy okos. Ami ezen felül van, az ördögtől való.” Így beszélnek. Én is kész vagyok elfogadni, hogy a vallás a nép ópiuma és a hit minden baj forrása. Rendben van. Csak kicsinyke kiegészítést tennék: éppenséggel nem a vallásos hit, hanem a gyorsuló hitelspirálba vetett irracionális hit. A pénzvilág mindenhatóságába vetett rövidlátó hit. A végtelen előremenekülésbe vetett önpusztító hit.

Lehet, hogy a vallás a nép ópiuma, és a vallásos ember a legveszedelmesebb a földkerekén. Mégis az ateista materialisták fanatikus hitelhite miatt omlik össze a világ gazdasága.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .