Könyvespolc: Árnyak és fények

A kiadó által oktatási segédanyagnak is szánt kötet írásai különböző műfajokat képviselnek a publicisztikától (XI. és XII. Piusz a kommunizmusról), a kritikai elemzésen át (Somorjai Ádám bencés történész kötetei) a történeti tanulmányig (Mindszenty és a Demokrata Néppárt). A legnagyobb érdeklődésre számot tartó tanulmányok közé sorolhatjuk a Mindszenty veszprémi püspök szerepét bemutató írást a Demokrata Néppárt kezdeti történetében. Amikor 1945-ben a pártvezetés megoszlott gróf Pálffy József és Barankovics István vezető szerepe ügyében, Mindszenty püspök még Barankovics mellé állt.

A KALOT és vezetője, Kerkai Jenő páter Mindszentyvel kialakult konfliktusát világítja meg egy másik jelentős írás. Fájdalmas kérdések merülhetnek fel az olvasóban a keresztény együttműködés, párbeszéd mulasztásait illetően. A kötet a keresztény szellemű vitára is szép példát ad, amikor Somorjai Ádám bencés történész két könyvéről, a His Eminences Files című angol nyelvű, valamint Az Apostoli Szentszék és Mindszenty József kapcsolattartása, 1971- 1975 című magyarul olvasható dokumentumkötetről ír. Egy idézet jól megvilágítja ezt: „Alábbi kritikai ismertetésemben többször kénytelen leszek elmarasztaló véleményt megfogalmazni – baráti-testvéri szeretettel – a számomra igen kedves szerzővel szemben.”

A kötetet záró, Egymillió című írás is elárulja Mészáros István munkásságának igazi indítékát. Mindszenty bíboros szavait idézi: „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől!” „Mindszenty bíboros életpéldája nyomán szeretnénk elérni, hogy ez a több mint egymillió imádkozó magyar a jövőben is állhatatos maradjon az imádságban, a keresztény hit tevékeny megélésében.”

(Mészáros István: Árnyak és fények. Kiegészítések a Mindszenty-életrajzhoz. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 2008)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .