Könyvek, gesztusok, remények

 

Az első színes bőrű amerikai elnök gesztusa tehát ismét Lincolnnak szólt. Mindamellett tény, hogy idén lesz a százötvenedik évfordulója a feketék egyenjogúságát kimondó nyilatkozat megszületésének.

Az 1968-ban meggyilkolt afroamerikai baptista lelkész és polgárjogi harcos Bibliájához sem véletlenül ragaszkodott Obama. Az erőszakmentességet hirdető Martin Luther King az úgynevezett washingtoni menetelés során ötven esztendeje mondta el a Van egy álmom kezdetű beszédét, amely széles körű nyilvánosságot hozott a polgárjogi mozgalomnak.

Barack Obama esküvel indult neki második kormányzati ciklusának, s mindazzal, amit e szent könyvek hajdani tulajdonosai jelképeznek. A gesztus szép. Bár tudjuk, a politika és a benne szerepet vállaló vezetők (mint hajdan épp Abraham Lincoln is) néha a Biblia szavaival össze nem egyeztethető módon érik el céljaikat. S olykor maguk a céljaik sem egyeztethetők össze a kereszténység szent könyvével. Reméljük, az amerikai elnök esküje nem csupán megható mozzanat, hanem csakugyan nemes, tartalommal is bíró tett. Folytatásként mindenesetre biztató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.