Könyvek, gesztusok, remények

 

Az első színes bőrű amerikai elnök gesztusa tehát ismét Lincolnnak szólt. Mindamellett tény, hogy idén lesz a százötvenedik évfordulója a feketék egyenjogúságát kimondó nyilatkozat megszületésének.

Az 1968-ban meggyilkolt afroamerikai baptista lelkész és polgárjogi harcos Bibliájához sem véletlenül ragaszkodott Obama. Az erőszakmentességet hirdető Martin Luther King az úgynevezett washingtoni menetelés során ötven esztendeje mondta el a Van egy álmom kezdetű beszédét, amely széles körű nyilvánosságot hozott a polgárjogi mozgalomnak.

Barack Obama esküvel indult neki második kormányzati ciklusának, s mindazzal, amit e szent könyvek hajdani tulajdonosai jelképeznek. A gesztus szép. Bár tudjuk, a politika és a benne szerepet vállaló vezetők (mint hajdan épp Abraham Lincoln is) néha a Biblia szavaival össze nem egyeztethető módon érik el céljaikat. S olykor maguk a céljaik sem egyeztethetők össze a kereszténység szent könyvével. Reméljük, az amerikai elnök esküje nem csupán megható mozzanat, hanem csakugyan nemes, tartalommal is bíró tett. Folytatásként mindenesetre biztató.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .