Komolyan venni a játékot

A Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban című kötet alcíme szerint kézikönyv pedagógusoknak, ám a segítőszakmákban dolgozóknak éppúgy érdemes elolvasniuk, mint maguknak a szülőknek – éppen azért, hogy szembesüljenek a rájuk nehezedő felelősséggel, s időben felismerjék, mi az, amin esetleg változtatniuk kell.


A pszichológus, családterapeuta, gyógypedagógus szerzők körüljárják a mentális betegség, illetve sérülékenység fogalmát, bemutatják az egyes betegségfajták tüneteit és lehetséges hatását a különböző életkorú gyerekekre. Részletesen foglalkoznak a kötődéssel, amely a gyermek érzelmi és társas fejlődésének legfontosabb alapja, s amelynek sérülése a személyiség fejlődésében is komoly gondot okozhat. A biztosan kötődő gyerekeknek például nagyobb a frusztrációtűrő képességük, a lélektani rugalmasságuk, a bizonytalanul kötődők ezzel szemben kevésbé hatékonyan képesek megküzdeni a stresszel, vagy agresszíven reagálhatnak a különböző érzelmi feszültségekre. Külön fejezet szól a gyermekek érzelmi fejlődésében oly fontos szerepet betöltő játékról. Kolosai Nedda pszichológus arról is ír, hogy a játék hatékony eszköz a pedagógiai munkában, hiszen a gyerek gondolatait, érzéseit belevetíti játékába. A sokat és jól játszó kisgyerek megtanul megfelelően, elmélyülten gondolkodni. Érdemes tehát megfigyelni s komolyan venni a gyerekek játékát.

(Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban. Szerkesztette F. Lassú Zsuzsa. Budapest, 2011, ELTE Eötvös Kiadó. A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .