Költő és gyermek

 

Más alkalommal, teológushallgatók társaságában – író-olvasó találkozón – valaki arról érdeklődött, hogy milyen legyen a jövő lelkipásztora, akinek valamiként hasonló a hivatása a költőéhez.

A válasz: „Továbbra is terelgesse a nyájat, ahogy eddig, legyen erős bot a kezében.” Nevetett, és hozzátette: „Azért ne felejtse, hogy ő is jó pásztor.”

A játszó ember tipikus megtestesítője volt. Olykor a legkomolyabb versében is van egy csipetnyi „komolytalanság”, ami persze a természetéből fakadt, és ezzel is őszinteségére nyert igazolást. Meditációját és vallomását a vers születéséről írta. Egy helyütt a Fű, fa, füst jól ismert versére tereli sorait: „…a vers háromszavas címe és egyúttal refrainje pólyáskorom egyik legelső mondókája volt, és ekörül kezdett kristályosodni a leendő költemény. Ez a csíra hamarosan magába olvasztotta egy diákkori versvázlatomat; a következőt: Valamikor a székek, asztalok / nagyok voltak, nagyon nagyok, / sétálhattam az asztal alatt… / …Mikor kicsi voltam, / éles határok / különültek bennem / a dolgok közé, / kettős bugyrokból állt az élet: / ajtó és ablak, / huszár és baka, / lepke és virág. Nyilván a gyermekkori lelkületről szóljon a vers, a fogalmak rendeződéséről…”

Aztán „megtoldódott a vázlat”. A gyermeklélek a kamaszkorban túllépett az eddigi tapasztalatokon, így született meg egyik csodának mondható verse, az Öregek, a gyermekrészvét könnyes gyöngédségével. Elküldte – mint mondta – Kodály mesternek. „Először nem tetszett a versem, később már tetszett a versem.” Most is a fülemben csengenek a költő gyermekre valló szavai.

Ott vagyok ifjan, Vácott a hangversenypódiumon, a Vox Humana Énekkar tagjaként. Maklári József karnagy úr kézmozdulatára megszólalnak a férfihangok Kodály mesterművéből: Oly árvák ők mind, az öregek.

Elvész az idő, messzeségbe mosódnak az évek, évtizedek. Hajnal ujja ébreszt késői elalvás után. Folytatom a félbeszakadt szólamot: Olyanok ők, / mint ki utazni készül / és már csomagol…

Mi maradt ki, mi szakadt félbe? Át kell gondolni mindent, ami vádol, ami csak az én titkom, mégsem csak az enyém…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .