Kölcsönadja Németországnak Luther Márton végrendeletét a magyar evangélikus egyház

Kölcsönadja Németországnak Luther Márton kéziratos végrendeletét a Magyarországi Evangélikus Egyház a reformáció 2017-es, 500. évfordulójának megünneplésére – közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök az MTI-vel.
Mivel 2017. Magyarországon is a reformáció emlékéve lesz, ennek keretében pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban terveznek nagyszabású emlékkiállítást, amelynek szintén központi tárgya lesz a testamentum, az evangélikus egyház országos elnöksége úgy döntött, szigorú feltételek között adja kölcsön a végrendeletet.
Nem a teljes emlékévben, hanem 2017 augusztusától novemberéig lesz Wittenbergben kiállítva a kézirat. Ezért cserébe Németország vállalta, hogy elkészítteti a végrendelet formájában, színében és anyagában is az eredetivel megegyező, úgynevezett nemes másolatát, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán tudják majd a kieső hónapokban helyettesíteni a dokumentumot.
További ellentételezésként Németország kölcsönad Magyarországnak néhány fontos magyar vonatkozású Luther- és Melanchton-kéziratot, többnyire magyar diákokkal kapcsolatos leveleket a magyar kiállítás számára. Kölcsönadják továbbá a wittenbergi gyűjtemény birtokában lévő, a 16. században az egyetemen tanuló magyar hallgatók által használt zászlót.
Fabiny Tamás elmondása szerint a zászló azért érdekes, mert a wittenbergi egyetem szabályzata tiltotta nemzeti csoportok elkülönülését az etnikai feszültségek elkerülése érdekében. A magyar diákokkal azonban – mivel sokan voltak – mégis kivételt tett az egyetem vezetése, így létrejöhetett és saját zászlót készíthetett a magyar diákközösség. A nagyméretű, körülbelül 1,2-szer 0,9 méteres zászlón a koronás címer mellett latinul a „szétszóratva, de a múzsák által mégis összegyűjtve” felirat volt eredetileg olvasható.
Luther Márton 1542-ben kelt végakaratát 1804-ben, a család utolsó férfitagja, Johann Benedict Carpzow teológus halála után elárverezték a család vagyonával, így hatalmas kézirat- és könyvtárával együtt. Ezen az aukción vásárolta meg sok más kézirattal együtt Jankovich Miklós katolikus, de minden felekezet kulturális értékei iránt nyitott magyar műgyűjtő. Jankovich Miklós ugyan befektetésként vette meg a testamentumot, halála előtt azonban mégis úgy döntött, hogy a magyar evangélikus egyházra hagyja. (evangelikus.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .