Kiss-Rigó László püspök szíriai látogatása

A főpásztor Ahmed Bahreddín al-Haszún szíriai főmuftival, a szunnita közösség vallási vezetőjével; Afram al-Malúlival, a szíriai ortodox keresztény egyház vikáriusával; Samuel Rizkkel, az ENSZ fejlesztési programjának szíriai igazgatójával és Mario Zenari vatikáni nunciussal tárgyalt. A püspök felkereste Kharab Maqiyya település maronita közösségét, hogy tagjainak átadja a Szeged–csanádi egyházmegye híveinek adományát.
A szíriai tengervidéknek ez az egyik legnagyobb keresztény közössége, amely kiterjedt humanitárius szolgálatot végez nemcsak a keresztények, hanem minden rászoruló körében. Az ő munkájukat akarta segíteni a szeged–csanádi püspök, amikor gyűjtést hirdetett egyházmegyéjében. Számára is megdöbbentő tapasztalat volt, hogy egyetlen levelére mind­össze két hét alatt tizenegymillió forintot adtak össze az egyházmegye hívei.
Kiss-Rigó László elmondta: amikor át akarta utalni a pénzt, arra kérték, személyesen vigye el az adományt, mert miközben „minden fillérért hálásak, a személyes jelenlét mint a szolidaritás jele szinte még az adománynál is fontosabb a közösség számára”.
A szíriai keresztények legfőbb vágya, hogy tudomást szerezzen róluk a világ. Azt szeretnék, ha minél többen tudnák, hogy bár számuk folyamatosan csökken, kétezer év óta él Szíriában egy keresztény közösség, amely őrzi hitét, hagyományait, és szeretne a szülőföldjén maradni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .