Könyvespolcra: Kis út

„Felfedezheted, milyen csodálatos élettörténetet gondolt el számodra a szeretet Istene – szól az ajánló. – Jézus már rád szegezte tekintetét, a legszemélyesebb szeretettel szeret téged, és meghívott az ő követésére. Emberségünknek az a kibontakozása, amelyre legmélyebben vágyunk, csak Jézust követve valósulhat meg. De hogyan kövessük? Házasságban, papként vagy szerzetesként? Ezeken az oldalakon elénk tárulnak a ragyogó kövecskék, amelyek az egyház mozaikján a keresztény hivatásformák színgazdagságát megjelenítik.” Bernhard Waldmüller A közösségi döntés című munkája, amely a sorozat második kötete, a közösségben meghozandó döntésekhez kíván segítséget nyújtani. „Csoportok – általában – jobb döntést hoznak, mint egyének. Több szem többet lát a fontos információkból; a nyílt vita segít a szempontok helyes mérlegelésében; a közösen hozott döntéseket inkább magukénak érzik a tagok, és az illetékesek a megvalósításban is motiváltabbak. Milyen szabályokat érdemes követni a közös döntéshozatalkor családban, iskolában, egyesületekben, egyházközségi vagy önkormányzati gyűléseken? Másképp döntenek-e olyan csoportok, amelyek hitbéli közösségnek mondják magukat és döntési folyamatuk során tudatosan keresik Isten akaratát? Az egyház gazdag tapasztalati kincstárából merítve konkrét eligazítást kaphatunk.” A harmadik kötet a papság éve alkalmából jelenik meg – nem csak papoknak. A szentatya még bíborosként, 1988-ban publikálta beszédeinek ezt a gyűjteményét, melyről az előszóban így ír: „Az utóbbi években gyakran álltam az előtt a feladat előtt, hogy szemináriumokban vagy papi összejöveteleken a szentmisében a papságról kellett beszélnem. Úgy éreztem, hogy az ilyenkor kötelezően elővett újszövetségi alapszövegek helyett termékenyebb, ha az éppen adott nap olvasmányai indítják el gondolataimat. (…) Azt remélem, hogy nem pusztán a papi szolgálat új, belső elfogadását szolgálják e szövegek, hanem a szentírási szövegek meditatív megközelítéséhez is segítséget nyújtanak, és ezáltal mind papoknak, mind világi hívőknek a bibliaolvasás újfajta örömét közvetítik. (…) Minden itt olvasható elmélkedés vezérmotívuma az evangéliumból fakadó öröm. Ezért azt remélem, hogy e kis kötet örömötök szolgája lehet, a papi hivatás legmélyebb lényegéhez közelítve.” A kötet megrendelhetők, illetve kedvezménnyel megvásárolhatók a L’Harmattan Könyvesboltban, de kaphatók lesznek majd a Libri és az Alexandra könyvhálózatban, valamint a Bookline-on is.

(Fabio Ciardi: Hogyan kövessem? Válasz Jézus hívására; Bernhard Waldmüller: A közösségi döntés; Joseph Ratzinger /XVI. Benedek/: Örömötök szolgái. Elmélkedések a papi lelkiségről.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .