Kincsek a Mecsekben

Rockenbauer Pál, a természetjáró, televíziós szerkesztő, több külföldi természetfilm és könyv szerzője 1987-ben hunyt el. Sírja Zengővárkonyban található, ő maga ezt a helyet tartotta Magyarország legszebb tájának. Nem véletlenül. A híres zengővárkonyi szelídgesztenyés különösen júniusi virágzásakor nyújt felejthetetlen látványt. De most, a szeptemberben kezdődő gesztenyeszüret idején is sok kirándulót vonz. Ha tehetjük, látogassunk el ide, mert Zengővárkony csakugyan sok kincset rejt.


Itt élt Fülep Lajos művészetfilozófus, aki 1927 és 1947 között lelkészként tevékenykedett a faluban. A településen látható egy több ezer darabból álló hímestojás-gyűjtemény is, de izgalmas élményt nyújt a Szalmakincstár is, amely tíz évvel ezelőtt nyílt meg egy szépen felújított, műemlék jellegű istálló két szintjén. Tüskés Tünde évtizedek óta gyűjti a szalmából készült tárgyakat. A kiállításon hatszáz, huszonöt különböző országból származó kultikus, használati és dísztárgy tekinthető meg. A tárlókban svájci csipkefonatok, japán lábbelik, holland méhkasok, kínai játékok, svéd karácsonyfadíszek, litván madarak és belorusz virágok pompáznak. Az ajtó fölött mexikói szalmakereszt. A felső szinten csodaszép aratókoszorúk, szalmakalapok, szakajtók, felfüggeszthető szalmadíszek, gyerekjátékok láthatók. A gyűjtemény különleges értéke egy szalmaintarziával ékesített kínai szivartok és egy huicita indián kalap. A Szalmamúzeum Kodály Zoltán időtálló gondolatát választotta mottóul: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .