Kik kaphatnak Szent Imre-ösztöndíjat?

Célkitűzéseink közt szerepelt a tanuló ifjúság, különféle szociális és karitatív munkák, illetve ifjúsági csoportok és kulturális rendezvények anyagi támogatása. Hamarosan beláttuk, hogy a katolikus tanulók segítéséhez ösztöndíjra van szükség, így jött létre a püspöki konferencia egyetértésével a Szent Imre-ösztöndíj, melyre közép- és felsőfokú tanulmányokat végző fiatalok jelentkezhetnek.

Augusztus végén, szeptember elején az Új Ember és a Keresztény Élet hasábjain, illetve honlapunkon szoktuk meghirdetni a pályázatot. Általában szeptember 20-áig lehet jelentkezni, a pályázatokat decemberi kuratóriumi ülésünkön bíráljuk el, s január elején egy összegben utaljuk a nyerteseknek az ötven-hatvanezer forintos ösztöndíjat.

Az elbírálásnál komoly szempont, ha valaki nagycsaládban él. Azt is figyeljük, hogy mekkora az egy főre jutó jövedelme a családtagoknak, de a szociális érzékenység mellett azt is nézzük, hogy milyen a pályázó tanulmányi eredménye.

Az ösztöndíj azokat szeretné segíteni, akik szorgalmasak, megfelelően tanulnak.

Az elmúlt közel két évtized alatt az alapítványokat érintő jogszabályok megváltoztak. Az adóalapból már nem lehet leírni az összegeket, az intézmények kedvezményei is csökkentek, bár számukra a befizetés még költségként leírható. Ennek ellenére vannak magánszemélyek és cégek is, akik-amelyek adnak az alapítványnak pénzt. Emellett mindenki felajánlhatja erre a célra adója egy százalékát is. Az utóbbi években a püspöki konferencia százhúszmillió forinttal támogatott bennünket. Így például tavaly közel kétezer-hatszáz pályázó közül ezernyolcszáz fiatalnak tudtunk ösztöndíjat adni. Tisztában vagyunk azzal, hogy az átutalt összeg nem fedezi tanulmányaik költségét, de segítséget jelent…

Különösen jó érzés, amikor egy-egy nyertes pályázó levélben köszöni meg az ösztöndíjat, és leírja, mekkora segítség volt számára, s miként könnyítette meg életét a kapott pénz.

Ugyanígy öröm számunkra, amikor egy korábban nyertes ösztöndíjasunk utal az alapítvány számlájára bizonyos összeget, hozzátéve: maga is megtapasztalta, mekkora segítség volt az tanulmányai során.

Bár a magánszemélyek, intézmények befizetései csökkennek, az adó egy százalékából befolyó összeg bizonytalan, a püspöki konferencia felajánlása révén idén is meghirdethetjük majd a Szent Imre- ösztöndíjat. Természetesen addig is örömmel várunk minden felajánlást. Híveink tudhatják: jó helyre kerül a pénzük, hiszen a püspöki kar titkárságának dolgozói társadalmi munkában végzik az alapítvánnyal kapcsolatos összes munkát. Minden pénz száz százalékig a tanulmányaikat folytató katolikus fiatalokhoz, a szociális és karitatív tevékenység révén az arra rászorulókhoz, illetve az ifjúsági csoportokhoz kerül.

Fotó: B. L.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .