KIFE – hálózat a katolikus civilszervezetekért

„Az 1995-ben alakult KIFE egy olyan ernyőszervezet, mely a keresztény értékek és a katolikus társadalmi tanítás szellemében végzi munkáját” — foglalta össze az egyesület működését Lindeisz Ferenc elnök. A szervezet célja, hogy hálózatként összefogja azokat a Magyarországon működő katolikus civilszervezeteket, amelyek a nem formális felnőttképzés és az ifjúsági képzés területén tevékenykednek. A nem formális képzés körébe tartozik minden olyan iskolarendszeren kívüli képzés, amelynek középpontjában az egyén személyiségének fejlesztése, társadalmi életre való felkészítése és az életben való boldogulást elősegítő kompetenciák erősítése áll.

A KIFE szegedi illetőségű, munkáját az ötfős elnökség irányítja. Egyedül pályázati forrásokból működik. Tagszervezeteinek száma meghaladja a harmincat. Ezek között a családi méretű intézmények, az alapítványok éppúgy megtalálhatók, mint az országos hatáskörű szervezetek. A KIFE tagja például a Nagyító Alapítvány, amely középiskolások iskolán kívüli képzésével foglalkozik; a Család a családért Lajosmizse Alapítvány, amely családi napközit üzemeltet; a Katolikus Ifjúsági Mozgalom, a Schönstatt Családakadémia vagy a piaristák Sík Sándor szakkollégiuma.


B. Balogh Edit ügyvezető igazgató elmondta, hogy a KIFE projektjei a tagszervezetek munkáját segítik. Ezek közé tartozik a Kerülj képbe! Légy jelen a médiában! projekt, amely azért indult el, mert a legtöbb civilszervezet nem használja ki a nyilvánosságban rejlő lehetőségeket. A Nők a civil életben projekt a társadalmi életben aktív nőket szólította meg. Rövid kisfilmek készültek arról, hogyan lehet összehangolni a keresztény családanyaszerepet, a munkát és a civil tevékenységet. A Pont te kellesz! közösségépítő projekt Egerben, Szombathelyen, Székesfehérváron, valamint tizenkét más településen valósult meg.
A Kerkai Jenő Népi Kulturális Tanoda hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt felzárkózási lehetőséget a továbbtanulásban. A Grundtvig Senior önkéntes csereprogram az időskorúak tanulását segíti elő. Ebben a programban hat magyar és hat osztrák idős önkéntesnek van lehetősége arra, hogy a szomszéd országban tanulmányozza és segítse a senior képzéseket, a több nemzedék képviseletével megvalósuló programokat.

A KIFE tevékenysége az egyház társadalmi tanítására épül. Ennek bemutatására jött létre a www.tarsadalomformalas.kife.hu honlap, ahol valamennyi pápai enciklika és egyházi megnyilatkozás megtalálható. Emellett rövid dokumentumfilmek is láthatók olyan emberekről, akik ezen elvek szerint élik életüket.
A KIFE széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, tagja az Európai Katolikus Felnőttképzési Szövetségnek. A határon túli magyar szervezetekkel – így például az erdélyi Pro Educatione Egyesülettel – közös programokat is indít.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .