Kiemelt figyelem az oktatásra

„A Szentlélek világosságát kérjük az előttünk álló szükséges lépések megtételéhez” – mondta Erdő Péter a jubileumon. A szentmisén számos paptársával együtt koncelebrált Pápai Lajos megyés püspök. A püspöki kar oktatási bizottságának elnökeként tizenöt évvel ezelőtt ő szorgalmazta a KPSZTI létrehozását. Bajzák M. Eszter, az intézet vezetője örömét fejezte ki, hogy az eltelt évek megannyi kegyelméért együtt adhatnak hálát az iskolafenntartókkal és az oktatási-nevelési intézmények képviselőivel.


Az elmúlt években országszerte jelentős számban egyházi fenntartásba került pedagógiai intézmények megnövelték a katolikus közoktatás intézményrendszerét, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a katolikus jelleget megteremtsük, és az intézmények ki tudják hozni a bennük rejlő értékeket – mutatott rá a bíboros homíliájában. A szentmise evangéliumához kapcsolódva hangsúlyozta, hogy az egyház számára az oktatás vállalása nem pusztán az irgalmasság egyik cselekedete, hanem a hit megvallásának nagy lehetősége is. Erdő Péter arra a kérdésre kereste a választ, miként tudja megvallani egy intézmény a hitet. A jelképek tisztelete, ápolása mellett fontos maga a hitoktatás, a katolikus szemlélet érvényesítése minden tantárgyon keresztül. A hit tartalmai mellett azonban a hit következményeinek – a szeretetnek, a türelemnek, az egymásra figyelésnek – is meg kell jelenniük az intézmények életében – fejtette ki a bíboros.

Az ünnepi szentmise alkalmat szolgáltatott arra, hogy emléklappal tüntessék ki azokat a munkatársakat, akik tíz vagy annál több esztendeje tevékenykednek az intézetben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .