KIDS-kupa

Fotó: Trauttwein Albert

 

A fiúk most első ízben vettek részt a katolikus iskolákat összefogó országos rendezvényen. A KIDS hivatása pontosan ez: alkalmat adni a katolikus oktatási intézmények diákjainak a találkozásra, az ismerkedésre. Teszi ezt egy, a diákok által olyan jól érthető nyelven, a sport, a mozgás nyelvén.
A jubileumi évet megnyitó komplex téli kupán, amelyet vízkereszt napján tartanak, a KIDS elnöke, Török Csaba atya is erről beszélt. Vízkereszt ünnepe kedves számunkra, üzenete megszólít bennünket. A napkeleti bölcsek, három férfi három földrészről, elmennek Betlehembe. Eltérő háttérrel és különböző emberi tapasztalatokkal rendelkeznek, ám közös bennük, hogy útnak indulnak, s egy adott pontban találkoznak: Jézusnál. Hisszük, hogy ez ma is így van. Mi az ország különböző részeiből jöttünk, hogy együtt legyünk. Nemcsak azért, mert Budapest a legjobb város a világon. Hanem azért is, mert a KIDS K betűjében el van rejtve az, akinek a születését ünnepeljük, akinek a huszonöt évünket köszönjük, és akitől azt kérjük, hogy az előttünk álló időszak hasonlóan szép legyen. „Hogy amikor majd számotokra csupán emlék lesz az érettségi, és túl lesztek már huszonöt diplomán, akkor is legyenek itt olyan diákok, akik számára mindez a jelen. Örülök, hogy volt kedvetek eljönni, együtt lenni” – köszöntötte a fiatalokat Török Csaba.
A KIDS elnöke a jubileumról szólva így fogalmazott: „Elgondolkodtat a huszonöt év. Nagy idő ez a negyedszázad. A KIDS felnőttkorú. Sokaknak, akik leérettségiztek és diplomát szereztek, ma már emlék csupán, de nem az azoknak, akik testnevelőként segítséget nyújtottak abban, hogy a szerzetesi iskolák közötti együttműködésben gyökerezve megszülessen ez a diáksport-egyesülés, és figyelemmel kísérték, hogy a rendszerváltást követően hogyan alakul át a katolikus iskolák szövetségévé.” Kifejezte örömét, hogy éppen vízkereszt napján nyithatják meg a jubileumi évet, egy olyan napon, amelynek üzenete egybecseng a KIDS eredeti célkitűzésével.
Az alapítók számára ugyanis nem az volt a fontos, hogy a hivatalos versenyekkel konkuráljanak, és létre­hozzanak egy második – alternatív – világot, hanem az, hogy katolikusként osztozzanak az értékeken, a hiten, a közösségen. Azt szerették volna, hogy minél több alkalom nyíljon a találkozásra. „Együtt sportolunk, együtt érezzük jól magunkat. A cél, hogy mindenki itthon érezze magát. Elsősorban nem az egyéni teljesítményre hajtunk, hanem a közösség erejét szeretnénk megélni. Győzni akarunk, de nem mindenáron” – mondta Török Csaba a KIDS jelmondatával összhangban. A téli kupán mintegy kétszáz versenyző, hét budapesti és három vidéki iskola diákjai három sportágban, egyéni és csapatversenyeken mérték össze erejüket, kitartásukat és ügyességüket. A budapesti, a mosonmagyaróvári, az esztergomi és a budakeszi fiatalok kötélhúzás, ergométeres verseny és miniröplabda sportágakban küzdöttek egymással. A nap a fegyelmezett, sportszerű versenyzés jegyében telt.
A versenyt bevezető, óriási szurkolással kísért kötélhúzás alapozta meg a nap hangulatát. Mindenki küzdött mindenkivel a felsőbb gimnáziumi osztályok nyolcfős csapatainak versenyében. „Nagyon kemény volt” – mondta Gergő, aki maga is mindent beleadott a küzdelembe.
Az evezős ergométerversenyben egyéni és csapatküzdelem is zajlott. Ötszáz méter volt a táv, fiúk és lányok négy gépen húztak a leggyorsabb címért. Lány- és fiúcsapatok is pályára léptek a miniröplabdában is.
A kupanap alkalmából megjutalmazták a KIDS életében aktív szerepet vállaló testnevelőket. Harminc kolléga vehetett át elismerést.
A 25. jubileumi év számos programmal várja a diákokat – tudtuk meg Magó Kinga szakmai elnöktől, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanárától.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .