Keresztények kálváriája Moszulban

Younan pátriárka a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában tragikus hírekről számolt be. Sajnos már évek óta hangoztatják, de mindhiába: nem szabad összekeverni egymással a vallást és a politikát. Ha ellenségeskedések vannak a síiták, szunniták és mások között, ez egyáltalán nem ad okot arra, hogy megtámadjanak ártatlan keresztényeket és egyéb kisebbségeket Moszulban és másutt. Nem ad okot arra sem, hogy lerombolják az istentiszteleti helyeket, a templomokat, a püspökségeket, plébániákat egy olyan terrorista szervezet nevében, amely nem hallgat sem a józan észre, sem a lelkiismeretére. Már megfenyegették a keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muzulmán vallásra, akkor mindnyájukat megölik. Mindez szégyent jelent az egész nemzetközi közösség számára – nyilatkozta a szír katolikus pátriárka.


Moszulban már nincsenek keresztények. Még jelen volt egy tucat család, de nekik is menekülniük kellett. Mindenüket elrabolták, inzultálták őket, és minden vagyonuk, ingóságuk nélkül otthagyták őket a sivatag kellős közepén. A kitelepült keresztények Kurdisztánban találnak menedéket, de a kurd miniszterelnök már kijelentette, hogy nem képesek több menekült befogadására.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne megállítani a szélsőséges dzsihadistákat, a szír katolikus pátriárka a következőket válaszolta:

„Azonnal fel kell függeszteni a pénzügyi támogatást. Hogy honnan kapják a fegyvereket? A fundamentalista Öböl-államoktól, a Nyugat beleegyezésével, hiszen a Nyugatnak szüksége van a közelkeleti olajra. Sajnos ez a helyzet. Szégyenletes!” – tette hozzá Younan pátriárka.

A következő szavakkal fordult a világhoz: „Azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy legyen hű az emberi jogok, a vallásszabadság, a lelkiismereti szabadság alapelveihez. Mi, keresztények jelen vagyunk Irakban, Szíriában és Libanonban. Nem importáltak bennünket, hanem már évezredek óta itt élünk, tehát jogunk van ahhoz, hogy emberként és ezeknek az országoknak az állampolgáraiként bánjanak velünk. Vallásuk nevében üldöznek minket, és nem állnak meg a fenyegetőzésnél: valóra is váltják azokat. Gyújtogatnak és öldökölnek” – nyilatkozta a szír katolikus pátriárka.

Ferenc pápa fájdalommal gondol azokra a keresztényekre, akiket az északiraki Moszul városából menekülésre kényszerített az ILIÁ. Moszulban a kereszténység kezdetétől éltek Krisztus-hívők, és ott, de a Kelet más helyein is hozzájárultak a társadalom javának előmozdításához – mondta július 20-án délben, az úrangyala alkalmából a szentatya, és imát kért a moszuli és máshol üldözött keresztényekért. A pápa a békés megoldást sürgette a Közel-Keleten és Ukrajnában is. A Szent Péter téren összegyűltekkel együtt azért imádkozott, hogy párbeszéd induljon, ahogyan imáiba foglalja a Kelet-Ukrajnában lelőtt malajziai utasszállító repülőgép áldozatait is, akiknek tragédiájáról nagy részvéttel értesült.

(KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .