Keresztény könyvek seregszemléje

Fotó: Merényi Zita

 

Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója a megjelenteket köszöntve rámutatott, hogy a SZIT immár százhetven éve ad ki elérhető áron olyan könyveket, amelyek a „keresztény hitet és erkölcsöt” képviselik. Sarbak Gábor, a kiadó elnöke a könyvhét újdonságai közül mutatott be néhányat. Kiemelte közülük Valter Ilona A cikádori, más néven (Báta)széki ciszterci apátság története és Rokay Zoltán Filozófiatörténet III. – Legújabb kor című kötetét.
A Stephanus-díjat – melyet a SZIT és a Stephanus Alapítvány közösen alapított – Erdő Péter bíboros, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át a díjazottaknak. Valter Ilona régész lau­dá­ció­ját Barna Gábor, a Szent István Tudományos Akadémia főtitkára mondta el. Valter Ilona – aki László Gyula tanítványa volt – 1962-től végzett régészeti kutatásokat. Első ásatása a bélapátfalvi ciszterci monostorépület feltárása volt 1964 és 1966 között. Emellett bencés, premontrei, illetve református emlékek kutatásán is dolgozott. Tudományos fokozatot 1998-ban szerzett az Árpád-kori téglatemplomok a Nyugat-Dunántúlon című kandidátusi disszertációjával.
Rokay Zoltán teológus, filozófus munkásságát Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának (PPKE HTK) professzora ismertette. A filozófia és a teológia tudománya szervesen összekapcsolódik – a teológiai igazságokat úgy tudjuk a leghatékonyabban eljuttatni az emberekhez, ha a filozófiát hívjuk segítségül. Mint ahogyan azt Rokay professzor gyakran hangsúlyozta, a „teológia segít abban, hogy ne mondjunk eretnekséget, a filozófia pedig abban, hogy ne mondjunk butaságot”. Rokay Zoltán húsz éve vezeti a PPKE HTK filozófiai tanszékét.
Fordításai – mint például Diogenész Laertiosz és Iszokratész, vagy René Descartes, Rotterdami Erasmus, Søren Kierkegaard és XVI. Benedek pápa művei – sok magyar szellemi munkáját megkönnyítik. Jegyzeteit, filozófiatörténetét rendkívüli alapossággal készítette el, ezekben újszerűen és didaktikai megfontolások alapján mutatja be az adott szakterületet. Írásainak szemlélete minden esetben tükrözi a katolikus hit jellemzőit. Könyveiben, előadásaiban a humort sem nélkülözve mutat rá a lényegre.
Rokay Zoltán „a legmagasabb magyar katolikus kitüntetést” megköszönve elmondta, hogy az évek múlása nemcsak „leépülést”, hanem beteljesülést is magával hoz, ez utóbbit jelenti számára ennek a díjnak az elnyerése.
Erdő Péter bíboros a XXVI. Szent István Könyvhetet megnyitva azt hangsúlyozta, hogy a SZIT az ország egyik legrégebbi könyvkiadója. Volt olyan időszak a történelem során, amikor szinte az egyetlen vallásos műveket megjelentető könyvműhelyként működött. Ma már egyrészt nagyon sok olyan kiadót látunk, amely keresztény könyvekkel jelentkezik a piacon, másrészt azt is tapasztalhatjuk, hogy a hittel foglalkozó kiadványok csak a boltok eldugott szegleteiben kapnak helyet. A Szent István Könyvhéten azonban egy egész héten át a vallásos művek állnak az érdeklődés középpontjában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .