Keresztény életprogram

Fotó: Papp Ágoston

 

Ünneplőbe öltözött január 19-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén fekvő Újszentmargita. A hívek örömmel várták Palánki Ferenc megyéspüspök érkezését, hogy együtt adjanak hálát a település fennállásának 1010. évfordulóján.
A Katolikus Egyházhoz kezdetektől fogva szorosan kötődő, elsőként Antiochiai Szent Margit, majd a tatárjárást követően Árpád-házi Szent Margit oltalma alatt álló község – amely 1946-ig az egri káptalan legsikeresebb birtoka volt –, sok viszontagságot élt meg a több mint ezer év során.
Az újszentmargitai önkormányzat egész éves programsorozata kezdődött el a január 19-i eseménnyel, amelyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mellett részt vett Tiba István országgyűlési képviselő, Csetneki Csaba, a település polgármestere, az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, a környék településeinek vezetői, egyeki és tiszacsegei zarándokok, valamint számos helybéli lakos. A szentmisére Tiszagyulaháza polgármestere 101 szálból készült virágkompozíciót ajánlott fel a templom oltára elé.
Az ünnepi liturgia homíliájában a főpásztor az Istennek adott életről beszélt. Ma sokan nem mernek másokért élni és elköteleződni – mondta a szónok, emlékeztetve Ferenc pápának egy, a fiatalokról szóló püspöki szinóduson elhangzott gondolatára, mely szerint nemcsak azt kell megkérdezni, hogy ki vagyok, hanem azt is, hogy kiért, kikért vagyok a világban. Földi létünk egyszeri és nagy lehetősége, hogy másoknak szentelhetjük az életünket, ahogyan Árpád-házi Szent Margit tette – hangsúlyozta Palánki Ferenc.
A szentmise után a program kiállításmegnyitóval és szeretetvendégséggel folytatódott.

Forrás: Farkas Éva/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .