Keresztény egyházi vezetők találkozója

A tanácskozásra a már hagyományos találkozók részeként került sor. A testvéri légkörű, őszinte hangú megbeszélésen szóba kerültek az egyházak közötti, valamint az egyházi és állami kapcsolatok időszerű kérdései.

Az egyházi vezetők megosztották egymással tapasztalataikat a szeptembertől induló, kötelezően választható hit- és erkölcstanra való beiratkozással kapcsolatban. Az oktatás szervezését és lebonyolítását illetően több nyitott kérdés került elő a megbeszélésen. Ezekről az egyházak közös levélben kérnek majd felvilágosítást a kormány illetékeseitől, továbbá javaslatot tesznek egy szakértői egyeztetésre is.


A köznevelés finanszírozásáról, az új köznevelési koncepció bizonyos rendelkezéseiről és az oktatási intézmények átvételéről az egyházak problémaleltárt készítettek, és megállapodtak abban, hogy további egyeztetéseket folytatnak az oktatási kormányzattal a folyamatok tisztázása és a törvényi rendelkezések véglegesítése érdekében.

Az egyházi vezetők egyeztettek a módosítás alatt álló egyházi törvény, valamint a temetői és a szociális törvény részleteiről is.

Elhatározták, hogy a 313-ban, ezerhétszáz évvel ezelőtt kiadott milánói ediktum évfordulója alkalmából közös konferenciát szerveznek idén őszre. Témája a vallásszabadság, valamint az egyház és az állam évezredes kapcsolata lesz.

Az egyházi vezetők a tervek szerint ez év októberében találkoznak legközelebb.

MKPK Sajtószolgálata

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .