Kelemen Didák tricentenáriuma

A Konventuális Ferences Minorita Rend Árpádházi Szent Erzsébetről elnevezett magyarországi és erdélyi rendtartománya február 22-én és 23-án Aradon tartotta esedékes káptalanját, amelyen a lemondott Horvat János utódját is megválasztották. A tanácskozásra eljött Olaszországból Marco Tasca, a rend generális minisztere és Jacek Ciupinski generális aszszisztens is.

Az első napon meghallgatták a gazdasági jelentést és a leköszönő tartományfőnök beszámolóját, másnap megválasztották a definitóriumot, a tartomány vezetőségét. Az új tartományfőnök Kalna Zsolt lett, helyettese Blénesi Róbert (Szeged), tartományi titkár Bogdan Adamczyk (Miskolc), asszisztensek Amászka László (Szeged) és Artur Prenkiewicz (Eger). A tartomány központja így újra visszakerült Miskolcra. A káptalan második fordulójára március 25-étől kerül sor, ekkor fogadják el a tartomány négyéves tervét. Azt azonban már most is elmondhatta az új provinciális, hogy a mindössze tizennyolc örökfogadalmast, köztük két magyarországi magyart soraiban tudó rendtartomány létszámát kell megerősíteni, egyelőre más, külföldi provinciák segítségével, hogy az Erdélyben található, de paphiány miatt az illetékes püspökségeknek ideiglenesen átadott rendházaikat, templomaikat megtarthassák.

Kalna Zsolt Miskolcon született 1966. október 7-én, 1996-ban jelentkezett felvételre a rendbe, örökfogadalmát 2002. október 4-én tette le. Pappá 2004. december 7-én szentelték.
Ebben az esztendőben ünneplik a minoriták miskolci templomuk és rendházuk építőjének, Kelemen Didák tricentenáriumát, aki háromszázhuszonöt évvel ezelőtt született az erdélyi Kézdialmáson, és kereken háromszáz évvel ezelőtt szentelték pappá. A jubileum alkalmából ünnepi szentmisén emlékeznek meg Didák atyáról április 28-án, halála évfordulóján. A miskolci templomban található sírja mellett Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök koncelebrál majd a minorita atyákkal. Előtte, április 17-én és 18-án kétnapos tudományos ülésen foglalkoznak életművével. Az akadémiai bizottság mellett a minorita rend és a plébánia, továbbá a Miskolci Egyetem Bölcsészkarának Irodalomtudományi Intézete szervezi a konferenciát. Már megjelent két, Kelemen Didákról korábban kiadott könyv reprint kiadásban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .