Katolikusok elleni terrortámadás Srí Lankán

Nyolc bomba robbant Srí Lankán katolikus templomokban és különböző szállodákban április 21-én. A támadásoknak több mint 250 áldozata és mintegy 500 sebesültje van. Srí Lanka fővárosában, Colombóban a Szent Antal-templomban történt robbantás, amelynek következtében legalább 45-en haltak meg. 67-en a fővárostól északra található Negombóban vesztették életüket, ahol szintén a templomban robbant pokolgép. Az ország keleti részén fekvő Batticaloa temploma elleni támadás pedig legalább 25 halálos áldozatot követelt. A húsvéti misén összegyűlt emberek a vérükkel is tanúságot tettek a hitükről.
A húsvétvasárnap öröme töltötte be a templomokat. A hívők a feltámadást ünnepelték Srí Lanka szigetének templomaiban, amikor három helyen bomba robbant, kiontva a hívek vérét, akik Krisztusnak a halál felett aratott győzelmét ünnepelték. Colombóban, a Szent Antal-templomban húsvétvasárnap napjaink mártírjainak vére áztatta a feltámadt Krisztus szobrát. Egy Srí Lanka-i fiatal ezzel a bibliai idézettel osztotta meg a Twitteren Krisztus véres szobrának fotóját: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.”
Az országban, ahol a vallások békében élnek egymás mellett, egy olyan multikulturális világban, ahol a keresztények hidat jelentenek az emberek között, a terroristák legfőbb célpontjának a keresztények számítanak. Colombóban a Szent Antalról elnevezett katolikus templomot nemcsak keresztények látogatják, hanem buddhisták, hinduk és muszlimok is; tiszteletüket teszik a szent szobránál, amelyet 1828-ban hoztak ide Goából. A templom a béke és az együttélés helye.
„Tény, hogy az elmúlt években a keresztény templomok célpontjaivá váltak azoknak, akik a terrorizmussal megosztottságot akarnak kelteni, és magukra akarják vonni a közvélemény figyelmét. A világ bizonyos részein, így Egyiptomban, Pakisztánban, Nigériában és másutt a keresztények számára a templomba járás nem csupán rítus, hanem tanúságtétel is a bátorságukról. A vértanúság nem csupán a kereszténység első évszázadaira volt jellemző, hanem számos keresztény életében ma is jelen lévő valóság” – írta kommentárjában Andrea Riccardi egyháztörténész.
Albert Malcolm Ranjith Pata­bendige Don bíboros, Colombo érseke kifejezte fájdalmát a merénylet miatt, és felhívást tett közzé, amelyben azt kérte, az emberek adjanak vért azokban a kórházakban, ahol a sebesülteket ápolják.
Srí Lanka 21 milliós ország, lakosainak többsége buddhista (70 százalék), ezt követik a hinduk (12 százalék), a muszlimok (10 százalék) és a keresztények, akik az ország lakosságának 7,4 százalékát teszik ki.
Tavaly év végén a National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka elnevezésű keresztény szervezet jelentette, hogy a szigetországban megnőtt a keresztény közösségek ellen elkövetett merényletek száma: 2018 januárjától szeptemberig 67 merényletről számoltak be.

Forrás és fotó: Avvenire; Famiglia Cristiana
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .