Katolikus erkölcstan

Annyiféle erkölcsi munka forog a katolikus könyvkiadásban – vetheti fel a tapasztalt olvasó –, miért éppen ezt venném kézbe? Mi mást, mi újat, milyen különlegességet adhat, amit a többi könyv nem?

 

„A katolikus erkölcstan nem definiálható csupán úgy, mint az egyház által tanított előírások és tilalmak rendszere, mellyel az egyház a népet, szabadsága kárára, engedelmességre akarná szorítani. Sokkal inkább célja válaszolni az emberi szívnek a jó és az igazság felé irányuló törekvésére…” – írja bevezetőjében a szerző, hozzátéve: „Nagyon hasznos lehet (…) egy mégoly rövidre fogott áttekintése is az egyházban kibontakozó erkölcstani gondolkodásnak akkor, amikor mind a teológusok közül, mind a népből egyesek kétségbe vonják, sőt gyakran egyenesen semmibe veszik magának az erkölcsnek az alapjait.”

A kötet első része a keresztény erkölcstan forrásait és teológiai kifejtésének főbb szakaszait mutatja be, a második pedig a megújulás követelményeit is szem előtt tartva rendszerezi a katolikus erkölcstant. Hasznos kézikönyv mindnyájunk okulására.

(Servais Th. Pinckaers: Katolikus erkölcstan. Jel Kiadó, 2010)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .