„Katolikus ébredés…”

A kommunikációs hálózat kialakítása 2005-ben kezdődött, jelenleg mintegy harminc fő vesz részt rendszeresen ebben a munkában. Az interaktív hálózatban tevékenykedők munkája számtalan lehetőséget kínál az evangelizációban. A találkozón kiemelten foglalkoztak a tájékozottság és tájékoztatás kérdésével. Hiszen ismerniük kell a világnak, a sajtónak az egyházról alkotott képét; a püspökkari sajtóirodától érkező, a jubileumi évekről, az országos kezdeményezésekről szóló információkat, és ezekről folyamatosan tájékoztatniuk kell a híveket a megfelelő fórumokon. Emellett a munkatársak kezdeményezésükkel, ötleteikkel gazdagítják a helyi közösségek kommunikációs életét is. Egyik legfontosabb kérdésként vitatták meg az egyházmegyei identitástudat fejlesztését – e téren ugyanis mutatkoznak még hiányosságok a 15 éves egyházmegye híveinek körében. Ezt a célt szolgálja az Örömhír című egyházmegyei újság, az egyházmegyei honlap, valamint egymás közösségeinek meglátogatása.

Ruszki Gábor fehérgyarmati plébános Katolikus ébredés címmel tartott előadásából kitűnt, hogyan sokszorozta meg a templomba járó hívek számát Jánkmajtison az elmúlt években. A plébános felhívta a figyelmet a katolikus egyház által ajánlott, hitünk igazságait tartalmazó kiadványokra. A jánkmajtisi hívek igényelték a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma részletesebb megismerését a keresztény hitük mélyebb megértése érdekében, így a kompendium tematikájából kiindulva – a plébános segítségével felkészülve – előadásokat tartottak templomi közösségükben. Ennek eredményének tudható be a több mint ötven főből álló, az elkötelezett keresztény tagokból alakuló helyi KDNP megalakulása is, akik szentmise, istentisztelet rendszeres látogatását igazolva, plébánosi ajánlással léphettek a szervezetbe.

A találkozó során Havas Lászlóné, a debreceni Szent László domonkos plébánián és a II. János Pál Intézetben végzett szervezői munkájáról számolt be, valamint az egyházmegyei sajtóiroda által szervezett szentföldi zarándokútról. Ebben a hónapban az iroda szervezésében két csoportban 83 fő vesz részt szentföldi zarándoklaton. Ehhez kapcsoltan a találkozón ismertették a kommunikációs munkatársakkal, hogy – a gyalogos, egyházmegyén belüli és határon túli zarándoklatok szervezésével – bekapcsolódnak a XXI. század evangelizációs lehetőségeként a vallási turizmusba, kérve az egyházmegyei szintű megvalósításhoz segítségüket, támogatásukat. A találkozón kiemelt témaként szerepelt még az értékeket közvetítő sajtó olvasottságának csökkenése, a helyzet orvoslására különféle ötletek születtek. Sárosi Tamás, a Laudate Kegytárgy- és Könyvesbolt vezetője például bemutatta webáruházukat és annak lehetőségeit, hogyan juthatnak el a könyvek a városoktól távolabb eső falvakba is, fokozva a hívek olvasási igényét. A következő időszak feladataként a munkatársak kommunikációs tervet fognak készíteni plébánosuk jóváhagyásával, havonta legalább egy alkalommal híreket küldenek az egyházmegyei sajtóorgánumok oldalaira, valamint hiteles adatokat gyűjtve kutató munkát végeznek a településükön lévő templomok történetéről.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .