Katolikus családi napot rendeztek Beregszászban

A család semmi mással nem pótolható érték, életünk alapja, kiindulópontja, legelső iskolája. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – ezt az üzenetet kívánták átadni az esemény szervezői. Az immár hagyománnyá vált rendezvénynek a beregszászi római katolikus plébánia és udvara adott otthont.
A családi napra Bót­rágyról, Orosziból, Benéből, Ungvárról, Sis­lóc­ról, Gálocsról, Viskről, Ardóból, Nagybégányból, Ti­sza­újlakról, Kígyósról, Munkácsról és más településekről is érkeztek hívek, papjaik kíséretében.
Az egész napos programot Molnár János beregszászi esperes plébános nyitotta meg. A templomban összegyűlt családok zenés áhítatot hallgathattak a Trinitas Band keresztény együttes előadásában, és maguk is bekapcsolódhattak az éneklésbe, dicsérve az Urat, aki a család intézményét megteremtette és máig elhalmozza kegyelmével és áldásával.
Délelőtt Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a bizalomról tartott előadást a felnőtteknek. A kisgyerekek szórakoztatásáról a beregszászi Bagolyvár Bábcsoport gondoskodott: Szent Lászlóról szóló meséjüket mutatták be. A kamaszok érdekes játékban, beszélgetésben, ügyességi vetélkedőben vehettek részt.
Később Sás Károly író, zeneszerző előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A művész sok gyerekhangszert és bábot hozott, amelyek segítségével a legkisebbeket is bevonta műsorába.
Délután a nagyberegi kerékpáros akrobaták bemutatója várta az érdeklődőket, majd a beregszászi Rezeda Néptánccsoport kis- és nagycsoportjának produkciója következett. Török Mátyás és Taracközi Lídia egy sárközi páros táncot adott elő. A néptáncosok nagy sikert arattak, még a járókelők is betértek a templomudvarba, hogy meg­csodálják a népi ruhába öltözött gyerekeket és fiatalokat.
Ezután az Emília vonósnégyes klasszikus és modern darabokat adott elő. A dél­után sztárvendége Farkas Tünde fla­men­co­tán­cos és énekes volt, aki két zenésztársával, Nyíri Lászlóval és Demeter Lászlóval érkezett Beregszászba. Elsőként moldvai és gyimesi népdalokat énekeltek, aztán a pünkösd előtti időszakhoz illő szakrális népi énekeket adtak elő, végül a Szent László-évhez kapcsolódóan szent királyunkról énekeltek.
Ezt követően tartották meg a márciusban meghirdetett Szent László-rajzpályázat ered­mény­hirdetését és díjátadását. Nyolc gyermek különdíjat kapott, tizenegyen pedig – különböző kategóriákban – első, második vagy harmadik helyezést értek el.
A nap folyamán az előadások mellett kézműves foglalkozások, toronytúra, kegytárgyvásár és pizzasütés várta a résztvevőket.
A családi nap záró szentmiséjének fő­ce­leb­ránsa Majnek Antal püspök volt. A szertartáson a téglási kórus énekelt.

Forrás: Kárpátalja.ma/Bunda Fehér Rita

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .