Kaszap István-emlékév

Kaszap István 1916. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén született Fehérváron, és 1935. december 17-én halt meg életszentség hírében. Emberek ezrei hívták segítségül nevét, közbenjáró imáit kérve. Nem sokkal halála után már számos imameghallgatást jegyeztek le. Hat évvel halála után, Rómában megindult boldoggáavatási eljárása. Ma már több ezren tesznek tanúságot közbenjárásáról Magyarországról és külföldről egyaránt. Az imameghallgatások száma az iránta tanúsított tiszteletet és bizalmat igazolják ma is.

Az emlékévben előadás-sorozatot indít az egyházmegye fenntartásában működő Szent István Művelődési Ház, hogy Kaszap István életének példája ismét közelebb kerüljön a hívekhez. Az intézmény rajzpályázatot hirdet (digitálisan) kicsiknek, novella- és esszéíró pályázatot ír ki, illetve graffitiversenyt rendez. A ház dísztermében mutatják be a fiataloknak szóló Kaszap-oratóriumot Barczi Zsolt vezetésével. Egyházmegyei ministránstalálkozót, családi biciklitúrát és ifjúsági zarándoklatot is szerveznek Kaszap Istvánra emlékezve. Idén a Kaszap István sírjánál álló Prohászka-templomban interaktív emlékhelyet alakít ki a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum.

A megnyitóra az egész országból várják a Kaszap Istvánt tisztelő zarándokokat, a cserkészszövetség tagjait, valamint a Prohászka Imaszövetség minden tagját.

Az emlékévet Spányi Antal megyés püspök zárja december 17-én a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .