Karitászigazgatók Rómában

Idegenvezetőnk, Terdik Sebestyén a Római Magyar Intézet kulturális munkatársa a csoport tagjainak megmutatta a Szent Péter-bazilika alatti őskeresztény temetőt és az apostol sírhelyét, sőt csontmaradványait is. Megrendítő élményt jelentett a közvetlenül a bazilika főoltára alatt elhelyezett, történelmi időket idéző leletek között járni, és érdekes volt megismerni történetüket. A magyarok kápolnájában szállásadónkkal, Németh Lászlóval miséztek együtt a karitászigazgató atyák, majd László atya vezetésével bejárhattuk a vatikáni kertek valamennyi nyilvános szegletét.


Meglátogattunk egy szegénykonyhát is, amelyet immár tizenöt éve egy római plébánia üzemeltet. Itt minden év májusától októberig naponta ötszáz rászoruló ember számára főznek háromféle ételt. A munkát a plébánia közösségéből jelentkező önkéntesek végzik a pincéből ízlésesen kialakított konyhában. Az ételeket, melyek előállításához a szükséges anyagiakat szintén a plébániaközösség gyűjti össze, tágas étkezőben tálalják.

Meglátogattuk a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségét is. Nem hagyhatom ki az élménybeszámolóból a belvárosban található gyönyörű Falconieri Palota megtekintését sem. Itt működik a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Intézet, s azt mondják, hogy jelenleg ez az épület a Magyar Állam legértékesebb külföldi ingatlana. A palotában Tóth Tamás rektor fogadott és vezetett körbe bennünket. A katolikus világ központjában tett látogatásunk során egy igazi közösségépítő zarándoklatnak lehettünk a részesei.

A szerző karitászigazgató

Székesfehérvári egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .